12/08/2022

La normalitat i el rei del cànnabis

3 min

Existeix un cantant mexicà anomenat Lenin Ramírez que canta un narcocorrido titulat El rey del cannabis. El narcocorrido és un gènere de cançó popular que, com el seu nom indica, combina les melodies i el ritmes propis del corrido mexicà amb lletres que conten històries sobre narcotraficants, les seves vides i miracles. Lenin Ramírez defensa El rey del cannabis juntament amb la banda Los Chaírez, acompanyats d'un altre combo conegut com Banda Cruz de Oro. La lletra de la cançó comença amb aquestes dues estrofes, que reproduïm tal qual: “Como le batalló el señor desde que estaba chavalón / encontró luces y empezó lababakush lo aliviano / apenas 19 y ya pensaba en que tenía que superarse / ya lleva tiempo en el negocio dice el hombre / a mi nadie va a contarme se navegar me se trabajar / con el proceso de clonar de una matita sacan más / buena tierra pa sembrar pura Touch Seeds sabe sacar / los sistemas de riego luces y temperatura controlada / en el cuartito van creciendo unas colgadas / otra lista empaquetada va pa las tiendas de mi ciudad”.

Ja fa dies que es passeja per Mallorca (i per alguns mitjans de Mallorca) un individu que es presenta a si mateix com el rei del cànnabis medicinal (medicinal, eh), explicant que un germà seu va ser assassinat en un xibiu de Punta Balena i que reclama justícia per a ell (per al germà difunt). He d'admetre que no he estat atent als detalls, però podeu trobar-los sense gaire complicacions perquè l'home ha estat profusament entrevistat, amb un interès i una atenció dignes de ser esmentats. El rei del cànnabis no escatima en mitjans i diu que té grans quantitats de personal fent feina nit i dia en els aspectes jurídics, però també policials, mèdics i de tot ordre, que implica la mort del seu germà. També afirma que es comprarà tot Punta Balena amb tots els seus xibius (perdó, amb tots els seus locals d'oci nocturn), si convé, per “aclarir la veritat”. S'entén que el rei del cànnabis considera que aquí hi ha mans ocultes, possibles conxorxes, coses gens clares, que ell vol aclarir. Dibuixa un panorama segons el qual les institucions, i fins i tot la ciutadania mallorquina, fossin entitats contràries a la justícia i la llibertat. Per descomptat, ningú sap qui és aquest personatge, ni quin és el seu historial, ni quina és la veracitat de la història que explica i, segons ell, denuncia. Però sense dubte ha aterrat al lloc adequat, Mallorca, en el moment oportú, el punt més alt de la temporada alta.

Al cap i a la fi, el cànnabis —medicinal o no—, així com tota casta de narcosubstàncies, fa molt de temps que forma part fonamental de l'oferta complementària que es despatxa a les Balears. De la mateixa manera, els vividors, els avantatgistes, els xarlatans i els contadors de romanços també formen part del nostre paisatge humà habitual. De manera que es pot dir que el rei del cànnabis no fa més que confirmar que, en efecte, aquest ha estat l'estiu del retorn a la normalitat. Ja ho diu la cançó de Lenin Ramírez: “Son 3 meses pa crecer 4 días pa que seque bien / son 2 bodegas de almacen y un buen estilo pa crecer / no andamos apenitas pa que entiendas ya pasaron esos tiempos / hoy ayudo al que necesite he generado bastante bancas de empleo / soy de respeto y sé respetar / con tijerita sé cortar la rama van a deshojar / porque me acaban de llamar que se acabo y que ocupan mas /  motita todo el año continuando va surtiendo a los pasientes / vi salir al rey del cannabis con la rama en nombre de apellido Felix / va con su gente y lo han de escoltar”.

Sebastià Alzamora és escriptor

stats