EDITORIAL
Opinió 09/12/2015

Només els nous partits s'atreveixen amb els actes clàssics

Les formacions emergents tenen necessitat de demostrar que el seu vot és útil, mentre que els tradicionals eviten riscs

Ara Balears
2 min

PalmaLa campanya electoral està evidenciant que només els nous partits poden fer actes a l'estil clàssic. Almenys a Balears, els partits emergents demostren tenir capacitat de mobilització. Arrisquen i omplen en actes centrals. Les més de 4.000 persones que acudiren al míting de Podem dimarts i les més de mil que anaren a veure el líder de Ciutadans la setmana passada així ho certifiquen.

Aquestes formacions tenen necessitat de demostrar que poden governar. Els mítings ja no són per als assistents, que es poden considerar convençuts. Serveixen per poder mostrar una imatge d'auditoris plens i enviar un missatge als indecisos, per intentar convèncer-los que no llençaran el vot si aposten per aquests partits.

Darrerament els grans mítings han servit per a això, per enviar imatges que reforcin les opcions o posicions de cada partit. La novetat és qui mobilitza i com. Ja no són els partits tradicionals els qui mouen, i ja no es mou amb una contractació massiva d'autocars i de panets, sinó a través d'altres mecanismes, com les xarxes o la televisió.

Els partits tradicionals, com el PP i el PSOE, en canvi, eviten els actes massius, segurament perquè són els que més tenen a perdre si foraden i no omplen. El president espanyol i candidat del PP, Mariano Rajoy, ha estat aquest dimecres a Palma per complir l'expedient. Ha fet una 'escala' en la seva campanya i ha reunit uns centenars de persones, la majoria gent de partit, en un acte reduït al parc de la Mar. Només ha parlat de Balears per rebutjar l'ecotaxa. El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va fer dissabte una mica el mateix. Va protagonitzar un acte al migdia, amb més públic que el de Rajoy, però sense enviar cap missatge específic per a Balears.

Les dues forces locals, MÉS i El Pi, per altres raons, tampoc aposten per actes massius. S'haurà d'esperar a dia 20 de desembre per saber quina era la millor estratègia però, de moment, la capacitat de mobilització demostrada pels nous partits haurà servit per crear estats d'opinió. Igual que algunes enquestes.

stats