Juana María Adrover
19/01/2024

No existeix el canvi climàtic, segons Vox, perquè: “¡Los pájaros cantan!”

3 min

Recordeu la pel·lícula de terror d’Alfred Hitchcock? Idò d’això us vull parlar, de por!

De la por que fan els comentaris i els fets del negacionista / vicepresident del Consell de Mallorca / conseller de Medi Ambient i Medi Rural al Consell / exregidor de Medi Ambient a Marratxí / expresident de la Federació Balear de Caça, el Sr. Bestard (Vox), per obra i gràcia del president Galmés (PP).

Molts de càrrecs acumulats, sí, però només serveixen per menysprear els consensos científics, fer befa de qualsevol prec que tingui relació amb la lluita contra el canvi climàtic i aprofitar-se del seu estatus dins les institucions per aplicar el més radical dels pensaments negacionistes, en lloc de practicar la responsabilitat institucional i reconèixer que no tenim planeta B. 

Que a Catalunya estan ja amb restriccions d’aigua? Que a Andalusia tres quarts del mateix? Que a les Balears anam per aquest camí i tota la ramaderia de Mallorca està ben preocupada? És igual!!!! La reacció del Sr. Bestard és aquesta:

Desde que YO estoy aquí no ha ocurrido nada raro, la Serra está donde estaba, los árboles siguen poblando la isla, los pájaros cantan...”.

Així motivà el Sr. Bestard (Vox) el seu vot en contra, en el ple de dia 11 de gener, a una moció a favor de continuar endavant amb les mesures de sostenibilitat proposades per l’Assemblea Ciutadana pel Clima a Mallorca, així com a una moció que proposava l’adhesió per part del Consell als acords de la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP28).

En aquesta línia de feina, entre finals de 2022 i principis de 2023, es feu a Mallorca la primera Assemblea Ciutadana pel Clima, per tal de reflexionar i arribar a acords sobre el que era necessari fer a la nostra illa abans de 2030 per fer front a l’emergència climàtica de manera eficaç i socialment justa.

El 18 de febrer de 2023, resultaren aprovades 56 propostes de consens. Propostes molt variades sobre els àmbits del transport, l’energia, el model de consum, l’aigua, els ecosistemes, l’educació i la conscienciació. Totes amb un denominador comú: abordar seriosament l’emergència climàtica per fer front a les amenaces del canvi climàtic.

El Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca es comprometeren a complir les iniciatives de l’Assemblea del Clima que tinguessin amb un suport igual o superior al 90%. Per tant, de les 56 propostes, n’hi ha 32 que són vinculants i d’obligat compliment tant per la institució insular com per la balear.

En aquesta mateixa línia d’actuacions, però en l'àmbit internacional, el mes de desembre de 2023 es va fer la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP28), que va concloure també amb un acord històric que, en aquest cas, anuncia el “principi de la fi” de l’era dels combustibles fòssils al nostre planeta, assenyalant que el camí a seguir és el d’una transició ràpida, justa i equitativa amb fortes retallades d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

La responsabilitat i les mesures col·lectives són importants, així com també ho són les individuals i les de petita escala. Per això, el Consell de Mallorca s’hauria d’adherir a l’Acord Climàtic de la COP28, reafirmant la transició de l’illa de Mallorca cap a una economia circular i sostenible, fomentant la innovació, la diversificació econòmica, la promoció de la producció i el consum de productes locals, la utilització d’energies renovables i la gestió eficient dels residus. Avenços que, sense dubte, no només comporten beneficis mediambientals, sinó que també milloren la qualitat de vida de la població.

Però, és clar, tornen els pájaros de Hitchcock a escena! I el Sr. Bestard també hi ha votat en contra. 

El Consell de Mallorca, malgrat la irresponsabilitat i menyspreu dels seus governants actuals a tots el consensos científics, ha de caminar en línia amb les Nacions Unides i els Acords mundials en matèria climàtica, camí que faci possible una transició urgent cap a la circularitat i la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida humana. S’ha de fomentar la reducció de la producció de residus, i s’han de promoure la reutilització i el reciclatge. S’ha d’incentivar la implementació de pràctiques més sostenibles als sectors productius i s’han de promoure activitats responsables, de qualitat i que utilitzin energies renovables.

Basta de sacrificar per un pacte de cadires el més valuós que tenim, Mallorca, la nostra terra!

Consellera del Grup Socialista al Consell de Mallorca
stats