29/11/2023

No acceptarà lliçons

2 min
Antoni Costa i Marga Prohens al ple del Parlament balear

La política és una activitat amb una abundant producció de detritus lingüístics. Procedeixen de la política (i del futbol, però això no ho tocarem) les expressions, les frases fetes, les crosses i els vicis retòrics més altament irritants i contaminadors, que aviat s'encomanen al llenguatge periodístic, i des d'allà a la parla quotidiana: coses com la finestra d'oportunitat, la línia vermella, el full de ruta, els això va o això no va de tal cosa o tal altra, la formació constant de verbs a partir de substantius i adjectius als quals s'afegeix la terminació -itzar (visibilitzar, problematitzar, precaritzar, monitoritzar, minoritzar, etc.). De tots aquests bunyols verbals, hi ha una expressió especialment abominable, que és aquella de “no acceptaré lliçons” (de tal cosa o de tal altra). La diuen, els polítics, per sortir del pas fent-se els ofesos, quan ja no saben com defensar-se.

Aquests dies, al Govern de les Illes Balears n'hi ha un que diu que no acceptarà lliçons, i concretament proclama que no les acceptarà sobre com combatre la violència contra les dones. És el vicepresident i conseller d'Economia Antoni Costa, un personatge que ha donat mostres ben eloqüents d'una mediocritat que competeix tan sols amb la seva arrogància (com acostuma a succeir amb els que no accepten lliçons). El fet pel qual se li demana amb tota justícia la dimissió és haver col·locat en un alt càrrec un bon amic seu encausat per agressió sexual. L'amic en qüestió, eivissenc i economista com el mateix Costa, es diu Juan Antonio Serra Ferrer, i el càrrec amb què el vicepresident li va expressar la seva consideració és el de gerent de l'Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació (Ibetec), remunerat amb 57.000 euros anuals. Quan Serra Ferrer va ser digitat per a aquest càrrec, feia deu mesos que no tenia feina. Havia estat expulsat de la Universitat de les Illes Balears (UIB) justament per queixes d'agressions sexuals contra alumnes. El dia de l'agressió per la qual està encausat, Serra Ferrer també va agredir un agent de la Policia Nacional colpejant-lo a la cara. El vicepresident Antoni Costa, segons ha reconegut, estava al cas d'aquest fet quan va nomenar el seu bon amic Serra Ferrer per al càrrec esmentat. Només el va destituir quan Diario de Mallorca va fer públic que els fets estaven judicialitzats, justament dissabte 25 de novembre passat, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

L'escàndol és monumental i podria fer caure sencer el govern que presideix Marga Prohens. Tot i així, el PP de les Balears tanca files amb Costa, i ell reitera que no acceptarà lliçons de com combatre la mencionada violència contra les dones. Doncs podria començar per dues de bàsiques: no formar govern amb partits d'extrema dreta negacionistes d'aquesta violència i no premiar agressors sexuals amb càrrecs públics. La tercera seria no produir vergonya aliena entre els ciutadans, però aquest ja és un nivell massa alt per a un individu com el vicepresident. 

stats