OPINIÓ
Opinió 02/07/2019

MÉS no ha tancat la crisi

Enric Borràs
2 min

La solució de mantenir Fina Santiago de consellera, enviar Vicenç Vidal al Senat substituint-lo al Govern per Miquel Mir i reservar Miquel Ensenyat per al Parlament no tanca la crisi de MÉS. Aquest compromís, impulsat pel mateix Ensenyat, és un pedaç que permet que els ecosobiranistes guanyin un poc de temps i que el conflicte no s’agreugi tot just al principi de la legislatura. Enviar Vidal a Madrid significa perdre un dels consellers que més reconeixement han aconseguit durant la legislatura, perquè té les idees clares i coneix el camp que gestionava, i guanyar un senador que caldrà veure com se’n surt, però el problema no és aquest, no és de càrrecs; és de fons, i així no s’arregla.

MÉS no és ni ha estat a punt de rompre’s per la senzilla raó que la militància no ho vol, i ho va demostrar a l’assemblea d’aquest dilluns. El malestar i la tensió són més que evidents, però no hi haurà fractura. Ara, això no vol dir que no hi hagi d’haver canvis en l’estructura de la mateixa formació. Si el partit vol tenir l’esperança de tornar a créixer, ho necessita, com també li cal redefinir-se ideològicament, revisar les prioritats polítiques i preparar una estratègia que vagi més enllà de la tàctica. MÉS s’ha de diferenciar millor dels socialistes si no vol agreujar la fuga de vots, i això passa per un necessari gir a l’esquerra i per defensar sense pèls a la llengua el dret a decidir. Podem, per la seva banda, té el mateix problema: ara mateix és difícil veure què ofereix que no ofereixin els socialistes.

Les Illes Balears necessiten un Govern estable, que tingui una línia clara, i que els consellers de MÉS i Podem –i tots dos partits–, arrosseguin els socialistes a aplicar polítiques més ambicioses en la recerca de justícia social, imprescindibles per cohesionar una societat que viu al llindar de la fractura. L’espectacle d’aquests dies ha deixat l’equip de Francina Armengol preocupat: per la manera com ha esclatat la crisi i per la incertesa dels noms que podien acabar sortint, però sobretot perquè el PSIB sap que necessita tant MÉS com Podem. I que els continuarà necessitant.

stats