23/12/2021

'Kitchen' vol dir cuina

2 min

Val la pena reproduir algunes frases de les conclusions de l'anomenada comissió Kitchen (la traducció és nostra, de franc): “La cúpula directiva del Partit Popular va ordenar la utilització partidista, delictiva i il·legal d'efectius, mitjans i recursos del ministeri de l'Interior, per fer un seguiment i trobar les proves que estiguessin en mans de l'extresorer Luis Bárcenas i que inculpessin el Partit Popular sobre el finançament il·legal i els casos de corrupció durant els anys que governaven”. La cúpula directiva tenia en aquella època com a número 2 l'exministra i ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal, que tenia “coneixement” de l'operatiu d'espionatge i “informava” el número u de l'esmentada cúpula directiva, que no era altre que el misteriós M. Rajoy, la identitat del qual no s'ha aclarit mai. 

Ho explicita el mateix escrit de conclusions: “L'operació es dirigia des de tres seus: la seu del Partit Popular al carrer Génova, amb el coneixement de la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, que informava el president del partit i del govern, Mariano Rajoy; la seu del ministeri de l'Interior, amb el ministre Jorge Fernández Díaz, que va encarregar al secretari general de Seguretat, Fernando Martínez, la posada en marxa de tot l'operatiu delictiu, i el seu epicentre, a la direcció adjunta operativa de la Policia Nacional que dirigia Eugenio Pino Sánchez”. Aquest darrer, el comissari Eugenio Pino, va declarar, en la seva compareixença davant de la comissió Kitchen, que ell i altres com ell ho farien “tot per Espanya”, més enllà de la llei si calia. Samuel Johnson ja va avisar que el patriotisme sovint és el refugi dels facinerosos, i “per Espanya” és el crit de guerra preferit dels pitjors pocavergonyes que hem conegut (no, ara no ve a tomb entonar el cantet equidistant i hipòcrita que “per Catalunya” també s'han comès indignitats: de clavegueres de l'estat en tenim unes, i són les de l'estat espanyol).

Un últim fragment: “La finalitat de l'operació Kitchen era l'obstrucció de les investigacions judicials en marxa i que les proves que poguessin estar en possessió de Bárcenas es destruïssin o ocultessin perquè mai fossin utilitzades per l'administració de justícia, i fins i tot pels mateixos membres de la policia que actuaven com a policia judicial. I per a aquesta finalitat d'interès particular exclusiu del PP es van utilitzar il·legalment fons reservats i efectius policials”. Aquests són els que cada dia imparteixen, a crits i escampant mentides, suposades lliçons sobre estat de dret als seus adversaris polítics. Que la comissió Kitchen hagi estat una olla de grills, incloent-hi la votació de les conclusions, no lleva que el contingut d'aquestes conclusions sigui indignant i demolidor. Dos apunts: un, és llàstima que els treballs de les comissions parlamentàries no tinguin a penes més que un valor testimonial; i dos, la democràcia a Espanya té diversos problemes, però sens dubte un d'ells, i dels més greus, es diu Partit Popular.

stats