OPINIÓ
Opinió 24/08/2020

Ja destrossàreu Raixa, deixau ara la carretera

i
Cristina Ros
3 min

A la històrica finca de Raixa li varen fer un aparcament tan gran, tan i tan monstruós, que ara li voler construir una macrorotonda per veure si així a algú li ve de gust entrar-hi. Això de l’aparcament va ser poc després que la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, i l’aleshores ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, decidiren exercir el dret de retracte abans que no la compràs la dissenyadora alemanya Jil Sander i la deixàs amb aquella pàtina vella que segurament li hauria agradat al cardenal Despuig per al que va ser el seu predi. D’aquí a no res, com qui diu, en farà 20 anys, d’aquella compra que, entre la finca i les obres, costà més de 30 milions per destrossar-la.

No és només l’aparcament, preparat per a bodes, comunions i autocars de turistes, allò que fa mal. L’anomenat centre de visitants o centre d’interpretació, des d’aquella reforma del temps d’Unió Mallorquina, té una recepció que només és comparable a la que varen idear els mateixos governants per a la renovada entrada del teatre Principal de Palma. Raixa s’interpreta amb pantalles i panells dins la cuina, saletes de projecció amb rajoles estil Porcelanosa i doble sostre prefabricat impropi de la més cutre de les oficines. Les sales bones, les terrasses i balconades o el jardí han tornat dolços, com de mel i sucre. Molt adient tot per a noces, batejos, comunions i reunions empresarials, que és el que va anunciar, el 2012, una altra presidenta de Mallorca, la popular Maria Salom: privatització de la gestió i festa va, festa ve, a veure si feim caixa. Ni així va despertar interès.

Ara que poca gent volta per Raixa, al Consell governat pel pacte d’esquerres no se li ocorre res més que fer una immensa rotonda a la carretera Palma-Sóller, just al punt que coincideix amb l’entrada de la finca. “Nova rotondassa, ara davant l'emblemàtica finca de Raixa (Bunyola). Tenim un Consell de Mallorca addicte a l'asfalt. ‘Punt negre’ i ‘reivindicació històrica’ acompanyen cada nova dosi de quitrà. Caldrà teràpia de xoc per aturar la malaltia”, han piulat aquest dilluns els del col·lectiu Terraferida en resposta a la informació que del projecte donava el diari Última Hora. Sí, “punt negre” en diuen els responsables de la institució insular perquè hi hagut un parell d’accidents, un cantet que coincideix amb els morts que no volia dur a l’esquena l’ecosobiranista Miquel Ensenyat quan no sabia com justificar la també desproporcionada autopista Llucmajor-Campos. Una espera que no vagin fent el mapa d’accidents que ha tingut Mallorca en els darrers anys, perquè l’illa no tindrà racó sense tones de quitrà. Me’n guardaré com de caure de dir quin és el caminoi de foravila que surt de ca meva i que, quan creua amb una carreterona més que secundària, comptabilitza un parell de morts (per excés de velocitat, perquè la cosa sol anar d’això).

No hi ha cap projecte desmesurat i innecessari que sigui innocent. Amb Raixa preparada per a noces i comunions, resulta sospitós que ara li vulguin engrandir desmesuradament l’accés. Quan tingui la “nova rotondassa”, si no ho engeguen els mandataris actuals, ja vindrà qui ho converteixi en un parc temàtic en el qual ballin pagesets i pagesetes per a entreteniment dels noviis i dels convidats. Si no és això el que es pretén, que deixin la carretera en pau. Les desproporcions, aquí, les pagam molt cares.

stats