15/04/2024

Iran-Israel: un joc perillós

4 min
Iranians celebrant l'atac del seu país contra Israel.

L'ofensiva sense precedents de drons i míssils de l'Iran contra Israel dissabte ha posat llum sobre la llarga guerra a l'ombra entre els dos països. Durant més de quatre dècades, Teheran i Tel-Aviv s'han enfrontat indirectament a través dels representants de l'Iran a l'Iraq, el Líban, Síria i el Iemen. Tot i que en el passat l'IRGC (l'exèrcit dels guàrdies de la revolució islàmica) ha ordenat a les seves milícies que comencin actes de terrorisme contra ciutadans i interessos israelians a la regió o més enllà, el règim iranià no ha admès mai haver estat involucrat directament en un conflicte amb l'Estat d'Israel. De la mateixa manera, Israel no va confirmar ni va negar el seu paper en els assassinats dels científics nuclears iranians, fa tres anys.

Més recentment, les autoritats iranianes no van explicar clarament el seu paper en els atacs iniciats per Hamàs contra Israel el 7 d'octubre. Els líders de Hamàs i Hezbollah van tenir cura de no esmentar el paper iranià en aquesta operació. Tanmateix, l'estat iranià s'ha beneficiat del conflicte de Gaza i del caos a l'Orient Mitjà per reforçar la seva hegemonia a la regió.

Les ambicions nuclears de l'Iran. La República Islàmica de l'Iran no s'ha considerat mai com un actor passiu en el conflicte israelià-palestí. Fa tres setmanes, alts funcionaris de Hamàs i de la Jihad Islàmica Palestina van viatjar a l'Iran per discutir el seu enfrontament en curs contra Israel a la Franja de Gaza i a tot l'Orient Mitjà, amb funcionaris iranians. Al febrer, el cap de la Força Quds de l'Iran va visitar Beirut per discutir la possibilitat d'una operació conjunta amb Hezbollah al Líban. Això va ser després que el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, hagués indicat els plans d'Israel per augmentar els atacs a Hezbollah en cas d'un possible alto el foc en el conflicte de Gaza. Com a resultat, durant els últims mesos, el règim iranià ha estat conscient que una guerra més àmplia entre Israel i la Hezbollah libanesa podria provocar atacs a les instal·lacions nuclears de l'Iran. El programa nuclear de l'Iran continua, creant complexitats i problemes addicionals per als nord-americans, europeus i països de l'Orient Mitjà que ja estan involucrats en la crisi de Gaza. Els funcionaris iranians han insistit repetidament que Teheran no busca una bomba atòmica i que l'únic que podria provocar que en desenvolupi una seria un atac israelià a la pàtria iraniana. Malgrat els esforços diplomàtics de Teheran per persuadir l'administració Biden i els europeus sobre l'absència d'una bomba iraniana, els israelians continuen creient que no hi ha cap altra manera de contenir el programa nuclear de l'Iran que mitjançant la intervenció militar.

El joc del gat i la rata Iran-Israel. Malgrat les tàctiques "prudents" que l'Iran ha mantingut en el passat respecte a Israel, la situació a Gaza i al voltant l'ha posat en una situació molt crítica. El règim iranià ha hagut d'assegurar constantment als iranians i als representants d'altres règims a l'Orient Mitjà que no havia perdut el partit contra Israel en el conflicte de Gaza. Per tant, com més s'allargava la guerra a Gaza, més augmentaven les possibilitats d'un conflicte directe entre els dos països. És interessant que Israel no hagi reivindicat públicament la responsabilitat de l'atac de l'1 d'abril contra el consolat iranià a Damasc i que no notifiqués els bombardejos a Washington. La urgència de l'Iran per prendre represàlies per l'atac al seu consolat a Damasc s'hauria pogut evitar si el Consell de Seguretat de l'ONU hagués condemnat l'atac. En resposta a l'atac israelià, les forces navals de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran es van apoderar d'un vaixell de bandera portuguesa amb connexions amb Israel prop de l'estret d'Ormuz. A més d'això, l'atac de drons i míssils de l'Iran contra Israel ha estat l'única via perquè el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Khamenei, i l'IRGC no perdessin la cara en el conflicte entre aquestes dues grans potències a l'Orient Mitjà.

Líder autodenominat de l'Orient Mitjà. L'estratègia iraniana a l'Orient Mitjà ha determinat el seu desig d'hegemonia sobre la regió, incloent-hi el territori palestí. L'Iran es considera un estat model, destinat a crear canvis geopolítics a l'Orient Mitjà. Des de 1979 i la creació de la República Islàmica de l'Iran, l'aiatol·là Khomeini, líder suprem de l'Iran, i el seu successor, l'aiatol·là Khamenei, practiquen una política exterior en la qual l'Iran actua com a líder autoproclamat dels musulmans xiïtes del món. Aspira a la influència directa en la política palestina, iraquiana i libanesa. L'IRGC se sustenta en el seu element subordinat, la Força Quds, que segons l'aiatol·là Khamenei té el compromís d'"establir cèl·lules de Hezbollah a tot el món". La resposta de l'Iran als reptes i les oportunitats regionals després de la seva guerra amb l'Iraq va implicar una estratègia ofensiva i defensiva que va implicar la creació d'una xarxa de representants. Aquesta vasta xarxa d'aliats i representants va ser construïda i mantinguda per la Força Quds, dirigida per Qassem Soleimani després de 1998. El conflicte sirià va servir com a prova poderosa de la doctrina militar externa de l'Iran. En conseqüència, el règim iranià va utilitzar el rol dels EUA en el cas de l'assassinat de Soleimani com a nova font de legitimitat per als IRGC. Impulsant els sentiments religiosos i nacionalistes i desviant l'atenció dels fracassos dels líders xiïtes a Bagdad i al Líban, va donar un salvavides al lideratge iranià i als seus aliats a l'Iraq, el Líban i Síria.

Dues grans potències propenses a la falta de sentit comú. En els darrers anys, Israel i els EUA han estat tractant molt amb la majoria dels representants de l'Iran a l'Iraq, el Líban, Síria i el Iemen. Si bé els houthis ja no tenen l'avantatge en el conflicte del Iemen, la Hezbollah libanesa també tindrà moltes dificultats per aconseguir el suport de la població libanesa no xiïta si entra en guerra amb Israel.

Ara mateix, Teheran no pot allargar el combat amb Israel, sobretot perquè la seva població jove no sembla ideològicament inclinada a anar a la guerra. Tanmateix, també sembla creure que els fracassos del govern de Netanyahu han perjudicat les opcions d'Israel en cas d'un enfrontament amb l'Iran. La República Islàmica de l'Iran i Israel seguiran sent les dues grans potències militars a l'Orient Mitjà. En cas que el seu conflicte esdevingués una guerra, tots dos podrien veure's perjudicats per la manca de sentit comú.

stats