COM UNA PÀTRIA
Opinió 20/10/2017

Invictus

2 min
William Ernest Henley.

Tots coneixeu ‘Invictus’ com el títol d’una pel·lícula sobre Nelson Mandela, i alguns potser recordau que aquest participi llatí és el títol del poema preferit del presoner de Robben Island. El poema que Mandela llegia als altres presoners quan volia aixercar-los l’ànim. En realitat, els setze versos d’‘Invictus’ no varen ser escrits ni a la presó ni en circumstàncies d’opressió política. L’autor del poema és el britànic William Ernest Henley, que va viure a la segona meitat del segle XIX i que, després de perdre una cama i a punt de perdre la segona, va voler posar en vers el tarannà moral de l’època victoriana. És aquella impertorbabilitat orgullosa davant el fat advers, aquell mateix estoïcisme que exhibeix un altre poema famós: ‘If’, del colonialista i genial Rudyard Kipling.

Tanmateix, els versos de vegades segueixen un destí que no és el que tenien marcat. Avui, ‘Invictus’ no és un poema oblidat d’un autor oblidat, sinó que és el poema de Nelson Mandela, aquest referent moral universalment incontestat. Hi vaig pensar fa uns dies, quan es difonien els missatges que dos activistes amb el mateix nom de fonts havien deixat preparats per al cas, sembla que previsible, d’anar a parar a la presó. Eren missatges de serenitat, de fermesa i de confiança en la victòria de la democràcia. Per si aquesta confiança us flaqueja (com em succeeix a mi), us vull convidar a llegir una versió d’urgència, funcional, de les dues darreres estrofes de l’‘Invictus’ de Henley i de Mandela. Diuen així:

“Enllà d’aquest lloc d’ira i de llàgrimes / guaita tan sols l’Horror de l’ombra, / però l’amenaça dels anys / em troba i em trobarà sense por. // No importa si la porta és molt estreta, / si l’escrit arriba carregat de càstigs, / sóc l’amo del meu destí, / sóc capità de la meva ànima”. Ara que els escrits (‘scroll’, en l’original: un pergamí, un paper antic, com de Bíblia) arriben carregats de càstigs, que l’ànim no falli, sobretot als que més ho necessiten.

stats