Eudald Carbonell, Karina Gibert, Gemma Marfany, Manel Sanromà
29/03/2023

Per una intel·ligència artificial CÍVICA

3 min
El ChatGPT ens dona la benvinguda al seu lloc web.

La intel·ligència, entesa com la capacitat d’entendre, aprendre, raonar i adaptar-se a l’entorn físic i social, és un producte inevitable, gairebé per definició, de l’evolució per selecció natural. En el cas dels humans, i en particular de la nostra espècie, Homo sapiens, la cultura i la tecnologia han amplificat els efectes d’aquesta selecció natural amb la transmissió dels coneixements i les habilitats. Això ens permet imaginar i inventar idees, déus, instruments, empreses o realitats virtuals que en escales de pocs anys multipliquen les habilitats que la selecció natural tarda milions a assolir.

Aconseguir que les màquines emulin, simulin o fins i tot assoleixin comportaments intel·ligents ha estat un objectiu perseguit pels científics des del mateix moment en què es va fundar la disciplina d’intel·ligència artificial a l’escola d’estiu de Dartmouth de 1956. Ara assistim a una acceleració del desenvolupament i penetració d’aquesta tecnologia, i no cal ser gaire intel·ligent per adonar-se que aquesta nova eina pot representar el salt tecnològic i social més gran de la història humana, capaç d’augmentar o de competir amb la força que l'ha creat. Determinar què, com i per a què emprem la IA representa una de les cruïlles més importants en l’evolució de la nostra espècie, que s’hi juga el futur i el del planeta que l’acull.

La IA ja ha entrat en les nostres vides, gairebé sense adonar-nos-en: la classificació de les nostres fotos identificant persones, animals i coses; la traducció automàtica gairebé perfecta entre diferents llengües; l’eliminació sistemàtica del correu brossa abans que arribi a les nostres bústies; el diagnòstic basat en imatge mèdica, o les escombres autònomes que tenim a casa són aplicacions que ja utilitzen IA de manera rutinària. Aquesta tecnologia farà realitat, més aviat que tard, la conducció autònoma de vehicles, la medicina personalitzada, la predicció de característiques personals, la prevenció de delictes o els assistents personalitzats en els nostres smartphones, per posar només alguns exemples entre d'altres que avui no podem ni imaginar. Però també hem vist alguns usos indesitjables de la intel·ligència artificial, per facilitar els delictes, propagar realitats i notícies falses creant imatges animades que no han succeït, provocar la desinformació i/o vulnerar alguns dels nostres drets i el nostre benestar obrint la porta a la creació d’un futur distòpic que hem d’evitar.

En aquesta dialèctica entre el més idíl·lic i el més apocalíptic, científics, polítics i pensadors de la talla de Hawking, Kissinger o Chomsky, entre d'altres, s’han posicionat amb visions sovint oposades o contradictòries. Però quan el que està en joc és el futur de l'espècie i del planeta no creiem que sigui intel·ligent delegar el debat (i les decisions). Nosaltres, els humans, ciutadans del planeta Terra, volem i hem d’alçar la nostra veu per tal que la força (intel·ligència) artificial més poderosa creada per la nostra espècie construeixi progrés i benestar i no pas caos i misèria, perquè la IA ens faci més intel·ligents i més humans i permeti un futur digital que ens millori com a espècie.

Conscients de tot això, des de Catalunya i mirant cap al món, un grup nombrós de ciutadans d’ampli espectre professional hem creat CIVICAi, una organització transversal, oberta, democràtica i sense altre interès que el bé col·lectiu, que crida la ciutadania a la mobilització per defensar que la IA sigui de tothom i per a tothom, una aliada en la defensa de la creativitat, l’ètica, els drets humans, les polítiques de benestar comú, la lluita contra les malalties i la misèria, la sostenibilitat, el planeta. Estem segurs que organitzacions ciutadanes com CIVICAi sortiran en altres indrets, i hi col·laborarem construint una Internacional CIVICAi, de la mateixa manera que col·laborarem amb totes aquelles organitzacions públiques o privades que comparteixin la nostra visió d’una IA de tothom i per a tothom.

Deia el gran filòsof Immanuel Kant: “Dues coses omplen el meu ànim de creixent admiració i respecte a mesura que penso i hi aprofundeixo: el cel estrellat sobre meu i la llei moral dins meu”. Aquesta dialèctica entre els productes de l’evolució natural i l’ètica, fruit de la intel·ligència, que ens permet raonar i dialogar sobre el que és el bé i el mal, és ara més que mai present davant l’impacte social que ja té la IA i que s’intensificarà en els propers anys. No es pot permetre una IA que serveixi només per enriquir els rics, enfortir els poderosos o, pitjor encara, infringir els drets humans i danyar el planeta. Entre tots hem de construir una Intel·ligència CIVICA per tal que la IA sigui el pont natural entre el cel estrellat i la llei moral de tots els humans.

Els quatre autors formen part del grup de 140 persones fundadores de CIVICAi.

stats