20/04/2024

La integració dels nous illencs implica visibilitat i reconeixement

2 min

Gairebé 70.000 musulmans viuen a les Balears i molts d’ells ja hi han nascut. Formen part de la vida quotidiana dels nostres pobles i ciutats, però encara els contemplam com si fossin aliens, com si no encaixassin en el nostre món europeu, blanc i desenvolupat. Conviure, amb totes les implicacions d’aquesta paraula, no és gens fàcil, perquè les parts implicades han de ser capaces de deixar de banda idees preconcebudes i fins i tot de modificar costums que estaven ben arrelats.

Encara és més complicat en un temps en què el discurs imperant sobre la immigració és el del racisme i de l’extrema dreta, com explicam en el reportatge que publicam aquesta setmana sobre joves que han nascut a Mallorca dins famílies musulmanes. Les filles i els fills de migrants que han nascut aquí encara troben dificultats per ser acollits en una societat que els assenyala com a estrangers, ja sigui per la seva religió, el seu color de pell o la seva manera de viure.

Són elles, les joves mallorquines de famílies musulmanes, les que tenen una tasca més complicada al davant perquè, a més de patir marginació per ser filles de la migració, també han de lluitar contra uns costums que moltes vegades les deixen tancades a casa i sense possibilitat de realitzar-se, de ser ciutadanes del món, més enllà del matrimoni i la maternitat.

La xenofòbia és moltes vegades com la radiació, tan subtil que, encara que no es vegi a les clares ni es pugui tocar, sí que es pot sentir –d’altres, és agressiva i cridanera. I tots tenim conductes xenòfobes que no percebem, però que denoten la por a qui és diferent.

Per desgràcia, no basta amb desitjar que les coses canviïn, sinó que cal actuar. I no és just pensar que són els altres els que han d’actuar. Ho hem de fer tots junts. Els nouvinguts han de fer l’esforç de repensar-se, perquè les cultures estan vives, canvien i són valentes quan abandonen tradicions que són llasts del passat. Però nosaltres també hem de ser valents, per mirar atentament, conèixer i reconèixer les persones que volen una vida millor per a elles i els seus fills.

Mentre que l’extrema dreta parla d’hivern demogràfic a les Balears, la població de les Illes creix gràcies a l’arribada de migrants. Una situació dramàtica per als racistes. Per això és tan important que hi hagi una majoria social capaç d’afrontar aquest repte sense por, perquè la por té el poder d’enverinar les relacions i la convivència.

No és fàcil i l’èxit no està garantit. Però el fenomen migratori és imparable, per molt que els governs cerquin la manera de fer que les fronteres, aquelles línies que nosaltres mateixos hem inventat, siguin inexpugnables.

stats