22/06/2024

La IA pot millorar la vida familiar?

4 min
Uns pares amb els seus fills.

El debat públic sobre el futur de la intel·ligència artificial se sol centrar en dues qüestions: l’impacte d’aquesta tecnologia sobre la humanitat en termes amplis i el seu efecte immediat sobre cada persona. La major part de la gent vol saber com l'automatització transformarà a la feina: quines indústries continuaran existint demà i qui corre avui el risc de perdre la feina.

Però el debat ha passat per alt un pilar important de la societat: la família; si construirem sistemes de IA que ajudin a solucionar els problemes socials i econòmics urgents en comptes d'exacerbar-los, hem de recordar que el 89% de les llars nord-americanes són famílies i considerar les complexes pressions que enfronten a l'hora de decidir com aplicar aquesta tecnologia.

Al capdavall, les famílies dels Estats Units necessiten suport de manera desesperada. Segons el Fòrum Econòmic Mundial, l'economia de la prestació de cures als EUA, un sector de sis bilions (milions de milions) de dòlars, corre el risc de col·lapsar a causa de l'escassetat de mà d'obra, problemes administratius i un model de mercat trencat que fa que la majoria de les famílies siguin incapaces d'afrontar el cost de les cures i que els treballadors del sector estiguin crònicament mal remunerats. A més, la situació dels pares ha canviat: són més els progenitors que treballen, i tenen menys temps perquè han de dedicar-se més a cuidar els nens, els seus propis pares envellits, a gestionar l'excés d'informació i a coordinar les tasques de la llar.

Si les famílies usessin la IA com a copilot podrien estalviar-se temps i disgustos; els assistents d'IA podrien desxifrar els correus electrònics escolars i l'agenda d'activitats o ajudar-les a preparar-se per a un viatge familiar creant la llista de coses per emportar i confirmant les activitats. Els robots per a la cura de persones creats al Japó i altres llocs podrien millorar amb l'assistència de la IA la privadesa i autonomia dels que reben cura, i permetre als seus cuidadors humans passar més temps establint connexions emocionals i brindant-los companyia.

Per dissenyar la IA perquè assisteixi en la solució de problemes humans complexos, com el cura dels nens i ancians, cal definir-ne el paper. En el món d'avui, la prestació de cures, especialment als nens, requereix massa tasques rutinàries que treuen temps a d’altres de més significatives. La IA podria funcionar llavors com una «tecnologia antitecnologia», un escut contra la cultura incessant del correu electrònic, els missatges de text i les llistes interminables de tasques pendents. El copilot d'IA ideal s'ocuparia de la majoria d'aquestes feines que generen poc valor i permetria a les famílies passar més temps en companyia.

Però les tasques humanes solen ser com els icebergs: la major part dels problemes està oculta sota la superfície. Si un copilot d'IA només s'ocupa del treball visible no alleujarà gaire la càrrega dels cuidadors, perquè per dur a terme aquestes tasques cal entendre completament tot el que cal.

Per exemple, podem crear tecnologia que programi activitats a partir d'un correu electrònic amb el cronograma de l'equip de futbol dels fills (i després esborrar i actualitzar aquestes tasques quan canviïn, inevitablement, una setmana més tard); però per alliberar els pares de la càrrega invisible que implica gestionar la temporada esportiva dels nens, la IA hauria d'entendre les altres tasques diverses ocultes sota la superfície: cercar els camps de joc, pensar en el color de les samarretes, assignar els encarregats de portar piscolabis i crear els recordatoris adequats. Si un dels pares té conflicte d'agenda, l'assistent d'IA haurà d'avisar l’altre... i si tots dos tenen conflictes, haurà de reservar temps perquè en puguin parlar, considerant la importància que té per als nens que els seus pares o éssers estimats els acompanyin durant el partit.

El desafiament no és trobar la resposta, sinó la resposta correcta en un context complex que en gran part resideix a la ment dels pares. Amb una exploració i organització acurada, aquest coneixement es podria convertir algun dia en dades per entrenar models d'IA especialitzats en famílies (els grans models de llenguatge com ChatGPT-4, Gemini i Claude solen, per contra, estar entrenats amb dades d'accés públic provinents d’Internet).

El desenvolupament d'un copilot d'IA per als cuidadors indubtablement posarà a prova els límits tècnics de la tecnologia i determinarà el grau en què pot tenir en compte les qüestions morals i valors socials. En un treball de propera publicació titulat «Marcs computacionals per a l'atenció i la cura» (“Computational Frameworks for Care and Caregiving”), el psicòleg experimental Brian Christian explora alguns dels reptes més grans que implica tractar de traduir la prestació de cures a les “funcions matemàtiques de recompensa” necessàries per a l'aprenentatge automàtic (per exemple, quan un dels cuidadors intervé basant-se en allò que creu millor per al nen encara no hi estigui d'acord). Christian arriba a la conclusió que “el procés de formalització dels aspectes centrals de l'experiència humana ens està revelant en què consisteix veritablement la prestació de cures... i potser, fins i tot, tot el que encara ens falta per entendre-la”.

Com el treball d'oficina, gran part de la vida familiar implica tasques repetitives i rutinàries de les quals es podria ocupar la IA. Però, a diferència del treball d'oficina, per entrenar un model d'IA d'aquest tipus caldria recopilar i transmetre acuradament les pràctiques especialitzades d'un món íntim. L'esforç, però, val la pena: un assistent d'IA per als cuidadors alliberaria el seu temps i energia perquè puguin dedicar-los a l'empatia, la creativitat i la connexió. I encara més important és que identificar les parts de què podria ocupar-se la IA és probable ens ensenyi molt sobre les funcions i activitats familiars que haurien de seguir sent totalment i únicament humanes.

Copyright Project Syndicate

stats