17/11/2023

Garants de la igualtat

3 min
download (52)

Poques hores després que Pedro Sánchez tornàs a ser investit president d’Espanya, la presidenta de les Balears, Marga Prohens, feia un tuit que –curiosament– no era de felicitació al renovat mandatari socialista, ni per expressar el goig que –n’estam segurs– li produeix a la primera autoritat de Balears el fet que a Madrid hi torni a haver govern, quatre mesos després de les eleccions generals del juliol. Prohens no devia poder piular abans, perquè havia passat el dia participant a la jornada La Hora de Baleares que havia organitzat el digital OK Diario, una capçalera que ve a ser al periodisme el mateix que Vox a la política, i ho deixarem aquí. Segurament, el director d’aquesta prestigiosa publicació, el mai prou ben ponderat Eduardo Inda, degué poder compartir amb la presidenta la seva teoria sobre la Nueva Mallorca, una odissea protagonitzada per un personatge de la seva creació que es deia Juan Balear, que Inda va desenvolupar en la seva etapa com a director de l’edició de Balears del diari El Mundo, amb gran èxit de crítica i públic.

El tuit de Prohens, com dèiem, no era exactament una elegant expressió de cordialitat institucional, sinó una espècie d’advertiment. Deia: “El Govern de les Illes Balears serà garant de la igualtat dels seus ciutadans i recorrerà a tots els mitjans al seu abast per defensar el respecte a l’estat de dret i a la Constitució, davant els acords que han permès avui la investidura com a president d’Espanya de Pedro Sánchez”.

Ho llegíem i pensàvem: tant de bo. Tant de bo el Govern que presideix Marga Prohens garantís la igualtat de tots els ciutadans de les Balears, però no davant de Pedro Sánchez i la llei d’amnistia dels encausats pel Procés –que no afecta ni poc ni gens els interessos de les Balears–, sinó davant dels acords de la mateixa Prohens, i del PP de Balears, amb l’extrema dreta de Vox.

Un Govern, en efecte, que ha decidit dur endavant la segregació d’alumnes per llengua a l’escola pública no està en condicions de parlar d’igualtat sense que sembli una broma sinistra. Un Govern que, a més, ha decidit suprimir el requisit de català de la sanitat pública, i que aquesta mateixa setmana ha rebut oficialment l’exigència, per part de Vox, de dur a terme la mateixa mesura (l’eliminació del requisit de català) a tota la funció pública, vulnerant, de manera molt greu, els drets lingüístics dels ciutadans d’aquestes Illes. En va tenir una bona mostra diumenge passat el dirigent del PP, i antic president del Parlament, Pere Rotger, quan va provar de llegir en català un manifest a la manifestació ultra del passat diumenge dia 12: va ser xiulat i escridassat per una concurrència que passava gust d’aixecar el braç fent la salutació nazi, i que havia estat convocada pel seu propi partit, el PP, i pel seu soci, Vox.

Prohens, que ha dit i repetit que vol ser la presidenta de tots els ciutadans de les Balears, ha demostrat a bastament, en poc més de cent dies, que només és la presidenta d’aquests ciutadans que no varen tolerar que el seu company Pere Rotger llegís un text en català. No està en condicions, repetim-ho, de parlar d’igualtat, ni d’invocar-la, qui promou la fractura social, adaptant-se a les exigències d’un soci de govern que s’ha passat dues setmanes promovent manifestacions neonazis i Madrid, i que té un ideari contrari a la Constitució, a l’Estatut, a l’estat de dret i a la idea mateixa de democràcia. Si Prohens vol ser, com diu, garant del principi d’igualtat per als ciutadans de les Balears, es pot despreocupar de Pedro Sánchez, dels independentistes catalans i de la llei d’amnistia, i començar per desvincular-se de l’extrema dreta i governar de veres en solitari.

Escriptor
stats