06/06/2021

El futur es disputa ara

4 min

Avui, les companyes i els companys que donen vida a l'Ateneu l'Elèctrica han muntat un dia de ràdio lliure i comunitària al carrer. Durant tot el dia es va donant veu a persones i col·lectius des de la multiplicitat, diversitat i riquesa de lluites col·lectives i moviments socials de l'illa. Un espai de luxe per a compartir i difondre inquietuts, incerteses i esperances que ens travessen a totes i tots en els moments incerts que vivim, des de la mirada política de persones compromeses que qüestionen, analitzen o ofereixen alternatives reals i emancipadores en l'escenari d'una realitat que ens han volgut fer creure única i inevitable.

En aquest espai, avui hem comptat amb Alfons Pérez, company activista i investigador de l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) de Catalunya, amb una llarga trajectòria en la investigació i anàlisi crítica de les polítiques europees i internacionals energètiques i de lluita contra el canvi climàtic. Alfons ha analitzat en aquest marc els impactes de la política energètica de la Unió Europea als països empobrits i també tota la influència que el capitalisme financer ha implicat en el món de l'energia. Alfons, com a activista, analitza també les articulacions i respostes que es donen des de les entitats i els moviments socials a aquestes qüestions. Actualment, juntament amb l'equip de l'ODG, treballen en l'anàlisi i organització d'accions d'incidència política en relació amb les polítiques de recuperació econòmica derivades de la crisi sanitària, amb especial atenció que no es repliquin les polítiques austericides que marcaren la sortida en fals -que va afectar fortament les grans majories socials precaritzant fortmanent les condicions de vida- de la crisi de 2008. 

Durant l'entrevista, hem parlat del darrer llibre d'Alfons, publicat el mes de desembre de 2020 per l'editorial Libros en Acción: Pactes verds en temps de pandèmia: el futur es disputa ara. En aquest llibre, de distribució gratuïta a través de la web de l'ODG, Alfons analitza la proposta de Pacte Verd Europeu, en comparació amb altres propostes precedents i des dels marges de pactes verds de transició ecosocial, i explica com aquest es vincula amb els plans de recuperació econòmica post-covid-19 i dels perills que ja s'entreveuen. Alfons analitza els falsos mites en els quals es sustenta aquesta proposta de transició verda, com una desmaterialització impossible de l'economia i una reducció encoberta d'emissions, que amaguen una deslocalització de la producció i que no acaben abordant una transformació real i profunda del model econòmic de les societats capitalistes que, com apunta Alfons, ha de tendir necessàriament cap al decreixement. Un concepte que, com bé assenyala Alfons, implica assumir els límits biofísics planetaris i enfocar cap a societats postextractivistes i amb una consciència íntegra de justícia global que deixi enrere les polítiques neocolonials extractivistes dels països del Nord Global envers els països empobrits. Apuntar cap a polítiques i economies feministes que posin la vida i la cura de la vida al centre, reforçant serveis socials, amb una redistribució de la riquesa que en les nostres societats podria passar per una reducció de la jornada laboral i una renda bàsica universal, el reconeixement, la visibilització i la valoració dels treballs de reproducció com a elements centrals de cura de la vida, i un reforçament dels serveis públics com la sanitat i l'educació que garanteixi la universalitat d'accés als drets bàsics essencials, que van més enllà de pa, sostre i treball. De fet, en el llibre, Alfons Pérez esmenta que hi uns panells de múltiples indicadors que ofereixen una visió àmplia del concepte ampliat de "progrés" que va molt més enllà del progrés econòmic i que per mi és francament inspirador. És l'Enfocament del Desenvolupament a Escala Humana (EDEH), que pretén reflectir el grau de satisfacció de les necessitats bàsiques universals per tenir una vida digna: subsistència, protecció, afecte, comprensió, participació, oci, creació, identitat i llibertat. 

En l'entrevista, que ben segur podreu trobar en format podcast a través de les xarxes socials de l'Ateneu l'Elèctrica, hem desgranat, a més, els perills dels fons Next Generation Europe i el Mecanisme per a la Recuperació i la Resilència que acompanyen les polítiques del Pacte Verd Europeu, amb els desplegaments massius de l'hidrogen verd o les renovables en sòl rústic, que esdevenen falses solucions protagonitzades pels interessos de les grans energètiques que fins ara s'han lucrat amb un model de negoci que, amb el declivi dels combustibles fòssils, esdevé caduc. Hem parlat de la necessitat de reivindicar la intervenció de les institucions, dels fons públics, del reforçament de tot allò que és públic i el paper que haurien de jugar les institucions per blindar els interessos generals i no els privats dins aquest escenari de transició, amb un deute europeu sense precedents que tenen la responsabilitat que no acabi engreixant el negoci i els privilegis dels de sempre. Finalment, hem abordat com ens situam, en aquest escenari complex, els moviments socials i les lluites col·lectives. Tot això i més amb la recomanació explícita de la lectura en profunditat del llibre Pactes verds en temps de pandèmia. Perquè vivim un moment crucial en la història de les societats capitalistes i ens hi jugam molt. Efectivament, el futur (possible o no) es disputa ara. 

Margalida Ramis és activista ecologista i portaveu del GOB

stats