10/01/2023

'El fax de 8TV' està obsolet

2 min
Pilar Rahola i Eduard Pujol al programa 'El fax de 8TV'.

Ja fa gairebé quatre mesos que es va estrenar El fax de 8TV. El programa d’Eduard Pujol que pretenia reemplaçar l’espai desaparegut dels dissabtes a la nit a TV3 només ha servit per confirmar la dita castellana: “Otros vendrán que bueno te harán”. Al seu costat, el record del FAQS millora.

El programa ha començat l’any amb un canvi a la desesperada que no aborda el problema real: han acomiadat la copresentadora Elisabet Cortiles. Per compensar-ho han incrementat el nivell participatiu de Pilar Rahola, que fa de comparsa amb més freqüència. El dia de l’estrena, el 18 de setembre, la van coronar com la reina del programa i ha acabat exercint com a tal, ficant cullerada a tot arreu. El seu rol: afegir postil·les a tot i tothom, garantint-li el privilegi de tenir sempre l’última paraula. Eduard Pujol queda com el rei, encantat d’haver-se conegut. Un presentador que gaudeix exhibint les complicitats personals amb els convidats més importants. No para de demanar que tothom sigui breu i, en canvi, ell fa uns circumloquis eterns. Les seves ínfules retòriques l’acosten més a la paròdia que a l’eficàcia comunicativa. Hi ha instants en què planteja unes teatralitzacions amb canvis de càmera inclosos que, de tan artificials, provoquen vergonya aliena. I més en un programa que, en quatre mesos, ha sigut incapaç de resoldre els problemes tècnics i de realització. Sempre falla alguna cosa. A l'octubre van voler dir adeu compungits a “l’home que tenim aquí al darrere”. Confiaven que en pantalla hi hauria una fotografia d’Àngel Casas, que havia mort aquell matí. Però en canvi els van posar unes imatges de la policia fotent garrotades a un manifestant. Del dol a la comèdia en un segon. Els problemes en les transicions temàtiques i els titubejos per fer entrar els convidats són una constant. El súmmum es va produir aquest dissabte quan hi va haver un llarg tall d’emissió que va deixar els espectadors amb la pantalla en negre. Al tornar, ni una sola explicació a l’audiència.

El fax de 8TV sembla encallat al 2017, en plena inflamació dialèctica postreferèndum. Més que un espai d’infoentreteniment és una mena de laboratori de proves de Junts. Aquest dissabte arrencaven preguntant a l’audiència si respondrien a la crida de Puigdemont de manifestar-se amb motiu de la cimera Espanya-França. Encara que portin tertulians d’altres afiliacions polítiques, el biaix ideològic és obvi tant amb els convidats com amb l’agenda temàtica. El debat per tancar el programa preguntant-se "Qui és català?" va ser caduc i retrògrad.

El fax de 8TV intenta funcionar amb el recurs més primari per esgarrapar audiència: inflar el gos de la política des de l’emocionalitat i la demagògia. Com que durant els moments més exaltats del Procés TV3 va tenir xifres de rècord, potser confien a poder reproduir el fenomen. Però el context social no és el mateix i l’estratègia es nota induïda. En aquests quatre mesos del Fax, ja és notori que el programa està tan obsolet com l’aparell que pretén homenatjar al títol.

stats