08/10/2023

Endurir acomiadaments

2 min
Alguns dels cambrers de la Costa Brava denuncien que fan jornades de més de vuit hores, no tenen cap dia de festa i treballen sense contracte.

Yolanda Díaz ha deixat ben clares a Pedro Sánchez les seves condicions per a la investidura. Vol incloure reformes sobre la durada de la jornada laboral i en les condicions d'acomiadament, dos dels aspectes que no va aconseguir incloure en l'anterior reforma laboral.

De la durada de la jornada en parlaré en el pròxim article, la setmana vinent. Considero que el tema dels acomiadaments sol analitzar-se des d'una perspectiva moltes vegades poc connectada amb la realitat empresarial i laboral de la petita i mitjana empresa, que representen ni més ni menys que el 66% de l'ocupació espanyola. Massa sovint les decisions en matèria de política laboral es prenen per polítics amb nul·la o escassa experiència en el sector privat i menys fins i tot en la petita empresa. Els sindicats tenen una influència enorme gràcies a grups sindicals que provenen de les grans empreses espanyoles i, al final, la política del treball acaba sent dissenyada per persones que o bé no coneixen el món empresarial o bé estan esbiaixats per les premisses i condicionants de les grans empreses. Com a resultat, s'acaben dissenyant unes polítiques laborals que no reflecteixen la realitat ni responen a les necessitats de la pime. I la pime és l'única que pot crear llocs de treball amb la velocitat i amb els números d'ocupació que es requereixen. Si bé el 66% de l'ocupació és d'empresa petita, en creació d'ocupació la pime suposa gairebé tres de cada quatre noves ocupacions.

Conec a fons el món de la petita i mitjana empresa, ja que bona part de la meva trajectòria professional s'ha produït en aquest àmbit. I els diré una cosa important: una pime a la qual se li encareix l'acomiadament pren dues decisions: la primera, contractar menys. I, la segona, quan ha d'acomiadar, fer-ho igualment. Endurir l'acomiadament no impedirà cap acomiadament. Sí, per descomptat, s'aconseguirà que el treballador que perd la feina rebi una mica més de diners, una major compensació. Però l'acomiadament es produirà igualment perquè una pime que no pot sostenir la totalitat de la plantilla sempre opta per reduir-la, o si no, entra en pèrdues. En canvi, l'enduriment de l'acomiadament augmenta la reticència a contractar, que és, especialment en el mercat laboral juvenil, el que més es necessita. Esperem que les mesures que Sumar té pensades i que vol que el PSOE aprovi se centrin en l'administració pública, on hi ha gairebé més precarietat que en la pime i en les grans empreses.

En cas contrari, la pime perdrà molta capacitat de generar nova ocupació i els acomiadaments seran els mateixos. Estic plenament convençut d'això.

stats