SET CIÈNCIES
Opinió 11/11/2016

Dones (científiques) al poder

i
Enric Culat
2 min

Alegrem-nos, perquè la setmana que els Estats Units podia haver tingut la seva primera dona presidenta, aquí hem aconseguit dues fites gràcies a dues dones científiques valentes. D'una banda, Salud Deudero és, des de fa molts pocs dies, la nova directora del Centre Oceanogràfic de les Balears (COB-IEO), en substitució d’Enric Massutí. Deudero, que té una dilatada carrera científica, presideix el subcomitè d’Ecosistemes Marins i Recursos Vius de la Comissió Internacional per a la Exploració Científica del Mediterrani (CIESM). La investigadora mallorquina s’ha ocupat darrerament de l’estudi dels efectes antropogènics a les zones costaneres.

D'altra banda, Pilar Roca va ser la primera persona llicenciada de la UIB que va ingressar, ara fa dues setmanes, com a acadèmica numerària a la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears. Roca és catedràtica de bioquímica i biologia molecular i s’ha centrat, des de fa anys, en l'estudi del càncer, amb una atenció especial al metabolisme energètic en els càncers de mama, còlon i melanoma. Al marge de l'activitat com a investigadora, que és molt rellevant, destaca per la seva implicació en diverses causes, sempre en favor de la divulgació de la ciència, la igualtat d’oportunitats i els joves (per exemple, amb la iniciativa 'Ciència per a tothom'.

I ja que parlam de vocacions científiques, per acabar volia dir-vos que dilluns comença a les Balears la Setmana de la Ciència, que coordina el CSIC en l'àmbit estatal. Personalment, aquests dies sempre tendesc a posar-me nostàlgic mentre record anteriors edicions, quan la setmana durava dos mesos i havies de triar molt bé la conferència a la qual volies assistir. Però aquest any no ho faré. En primer lloc, perquè l’Imedea (UIB-CSIC) ha programat una completa agenda d’activitats; i, en segon lloc, perquè estic massa content pels èxits aconseguits per Deudero i Roca. Enhorabona i molt d’encert!

stats