20/10/2023

Dijoundres

2 min
Una dona treballant en una oficina.

Llegim a l'ARA que a l’Ajuntament de València van assajar “la setmana de quatre dies laborables” aprofitant que a l’abril i al maig s’hi concentraven diversos festius, que van reordenar. Després, van fer una enquesta als ciutadans, i amb les respostes, un informe. En fi, poca gent, excepte els que no volen tornar a casa perquè prefereixen anar d'esclaus al gulag que recollir la roba de l’estenedor i (oh, damnació!) endreçar-la, devia trobar malament la idea. "Es confirma que el temps lliure extra del qual han gaudit aquestes persones s'ha invertit en el desenvolupament d'hàbits que resulten beneficiosos per a la salut", diu l’informe. Perquè molts d’aquests treballadors de quatre dies van fer més esport i “van menjar més aliments cuinats a casa”.

Sobta, oi? Molts de nosaltres hauríem pensat que amb un dia més de festa a la setmana, hom dedicaria més temps a l’oci. Sortir a sopar, anar al teatre, anar a prendre còctels o un vi o anar a la muntanya. Però no. Han anat al gimnàs i han fet verdura. Això és per una raó claríssima. El dia festiu que l’Ajuntament va triar no va ser el divendres, sinó el dilluns.

Si la setmana laborable va del dimarts al divendres, la idea subjacent és que aquell dia extra, el dilluns —dia avorrit, dia tristoi—, és per “aprofitar-lo”. Per trucar als de la fibra òptica, per anar a la deixalleria a llençar trastos, per fer encàrrecs feixucs. El diumenge a la nit, normalment, està tot tancat, perquè justament, per això que diem, no surt ningú. Els de la restauració i els actors, si volguessin sortir, no trobarien gaire cosa oberta. El diumenge a la nit hom sopa a casa coses compatibles amb un pijama, com ara col i patata o biquinis o menjar per emportar.

Són uns cínics, aquests de l’Ajuntament. Ho van fer amb tota la intenció. Si el dia festiu hagués estat, en canvi, el divendres, segur que molta gent el dijous a la nit sí que hauria sortit. Què fan els de l'última classe de body pump del divendres, quan surten? Anar a recuperar les calories perdudes. El diumenge a la nit, ni el gimnàs està obert.

stats