ERROR 403
Opinió 27/12/2019

Deures pendents per a l’any 2020

Enric Borràs
2 min

DirectorAquest 2019 hem arribat a la conclusió que cal regular d’alguna manera l’arribada de creuers, però encara no ho hem resolt. La fallida de Thomas Cook ens ha fet ser conscients, una vegada més, del perill de dependre del monocultiu turístic i, alhora, ha fet evident la transformació que viu el sector. Mentrestant, els efectes de la gentrificació i la manca d’habitatge assequible s’han fet notar més que mai des de l’esclat de la crisi econòmica, sobretot a Ciutat. També s’han pres algunes mesures ambicioses per protegir el medi, amb el tancament dels dos grups principals de la central del Murterar i les lleis de canvi climàtic i de transició energètica, però s’ha començat a fer l’autopista de Llucmajor a Campos i han tornat les curses de bous.

Aquest any el feminisme ha continuat guanyant pes en el debat social, s’ha posat sobre la taula un avantprojecte de llei d’educació... i han continuat els atacs de la dreta contra el català. És més: cal recordar que aquest 2019 l’extrema dreta explícita ha aconseguit entrar a les institucions illenques. I hi ha duit debats i posicions anacrònics, dignes de la dictadura, que fan olor de naftalina i amenacen la cohesió de la societat.

Per primera vegada a la història de la democràcia balear les esquerres han aconseguit el Govern dues legislatures seguides. Aquest 2020 s’hauran d’abordar els assumptes pendents del 2019, no serà un primer any de legislatura en què calgui invertir temps i esforços a canviar la direcció d’un executiu anterior d’un altre color. No hi haurà excuses que valguin. El Govern té un bon repte, deures pendents. Però també en té tota la societat illenca, perquè tots els ciutadans som subjectes polítics, i som responsables del lloc on vivim.

stats