Tribuna oberta
Opinió 10/01/2020

Cultura de cap a cap d’any

5 min

Tinent de batle de Cultura i Benestar SocialTot just hem encetat un nou any en què els projectes planificats els primers mesos de la legislatura es faran realitat. Des del primer minut ens posàrem a fer feina, donant continuïtat a algunes iniciatives i, sobretot, definint les noves accions que han de fer complir els principals objectius de la legislatura pel que fa a les nostres responsabilitats en la promoció de la cultura i les arts: millorar les programacions i fer- les arribar als barris i pobles de Palma.

Aquests primers dies de l’any són una bona ocasió per compartir amb tots vosaltres els esdeveniments més destacats del calendari cultural de Palma. Com a tinent de batle de Cultura i Benestar Social, tenc el compromís d’impulsar projectes que contribueixin a millorar el benestar de la ciutadania, i no hi ha benestar sense cultura. Hem de treballar perquè tothom pugui viure a Palma amb dignitat i facilitar l’accés a la cultura, arribant a nous públics i, molt especialment, a grups socials vulnerables. És imprescindible despertar l’interès per la participació en la vida cultural a través de programes que integren l’acció social, educativa i cultural per mitjà d’una oferta accessible, rigorosa i distribuïda per tota la ciutat.

El calendari cultural de la ciutat –ens referim a les activitats impulsades des de l’Ajuntament, perquè a Palma hi conflueix tota una programació organitzada per diferents entitats i institucions– s’inicia el mes de gener amb l’acte de lliurament dels premis Ciutat de Palma, que esdevé la festa per excel·lència de la cultura gràcies, sobretot, al prestigi i la trajectòria dels premis literaris convocats des de 1955. El reconeixement a la feina d’artistes i escriptors que amb la seva obra creen, imaginen, innoven i contribueixen al progrés social donarà el sus a uns mesos d’intensa activitat cultural. El mes de febrer ens oferirà la primera edició del Festival Jazz Palma, que combinarà les propostes musicals locals amb actuacions dels referents de la música de jazz i que neix amb la voluntat de ser el festival de tota la ciutat. Concerts de petit i gran format en teatres i espais de programació convencionals juntament amb escenaris a les places públiques i activitats en biblioteques conformaran els espais i programa del Festival.

El mes de març tenim una cita amb l’Art Palma Brunch, que per segon any combinarà la creació artística i la gastronomia, i a l’abril presentarem una nova edició del Festival Palma Dansa. Durant els mesos de maig i juny la música serà la protagonista amb la primera edició del Concurs Pop Rock i el Festival Palma de Primavera, que incorpora a la programació la música electrònica. El cinema i la música compartiran escenari els mesos d’estiu al centre i barris de Palma. Mentre que el Festival Cançons de la Mediterrània ens oferirà la millor música que sona a banda i banda de la Mediterrània, l’Atlàntida Film Fest i el Cinema a la Fresca projectaran les millors pel·lícules del darrer any. Celebram que Palma sigui la seu de l’Atlàntida, un festival de cine reconegut i premiat a Europa. La Nit de l’Art i l’atenció que dedicam a les arts visuals obrirà la temporada de tardor, en què destaca la celebració del Festival Còmic Nostrum. Durant els mesos d’octubre i novembre la música antiga tornarà a omplir algunes de les esglésies de Palma; en l’edició passada es va fer per primera vegada a les esglésies de Gènova i Son Gotleu. I la cultura popular i tradicional tindran el seu punt de trobada al teatre Mar i Terra. Aquestes són nomes algunes de les iniciatives que de cap a cap d’any componen el calendari cultural que Palma es mereix.

A més d’aquests esdeveniments, no podem oblidar que durant tot l’any el Casal Solleric –que també comença una nova etapa amb la presentació de l’exposició que repassarà la trajectòria dels darrers deu anys de l’artista Joan Morey–, Can Balaguer, els teatres i les biblioteques municipals estan oberts i plens d’activitat. Aquest 2020 també celebrarem els 15 anys de l’obertura de la biblioteca Ramon Llull, un veritable centre d’estudi i cultura en un entorn educatiu de gran valor històric a la nostra ciutat.

És ben cert que la música té un paper molt destacat aquest any i no puc deixar de fer una menció molt especial a la Banda de Música de Palma. Una formació musical que, sota la batuta del seu director, iniciarà un procés de reconversió per tal de ser una veritable formació musical del segle XXI que, des de la qualitat en la selecció i la interpretació musical, s’integrarà definitivament en la vida musical i cultural de Palma.

Tampoc no podem oblidar les noves infraestructures que han de completar el mapa dels equipaments culturals de Palma i que posen l’atenció a oferir recursos a la creació. A finals del 2020 les sales d’assaig musical seran una realitat i esperam poder iniciar les obres de Can Ribes perquè esdevingui un espai dedicat a les arts del circ. L’aprovació definitiva de la modificació del Pla General permetrà salvar de la destrucció l’antiga presó de Palma, un espai carregat de memòria que es convertirà en la seu del Centre d’Art i Creació de Palma. Tots aquests nous espais han d’esdevenir un revulsiu cultural per als barris, a fi de fomentar la descentralització i treballar braç a braç amb la comunitat que els acull.

També vull fer esment de la cura que tenim del patrimoni. La continuïtat de les accions iniciades la legislatura anterior permetrà començar les obres de consolidació de la muralla del Castell de Bellver i la rehabilitació de les Torres del Temple, així com la definició del seu contingut museístic per tal de fer créixer el Museu d’Història de Palma. Tampoc podem oblidar el valor patrimonial de l’arquitectura contemporània, del qual tenim a Palma un exemple únic en l’edifici que Rafael Moneo projectà com a seu de la Fundació Pilar i Joan Miró. El 2020 veurem començar les obres de conservació d’aquest edifici, que juntament amb el Taller Sert i Son Boter integra l’espai creatiu de Miró.

Finalment, les darreres línies les vull dedicar a la memòria de Miquel dels Sants Oliver en el centenari de la seva mort. Les idees polítiques, culturals i econòmiques d’aquest escriptor, periodista, intel·lectual i Fill Il·lustre de Palma varen contribuir a fer de Palma una ciutat oberta al progrés i a la modernitat.

stats