07/02/2021

Corrupció en vena

3 min

Res de nou sota el sol, continuem sumant a les històries de les decepcions el desmesurat egoisme de totes aquelles persones que s'han saltat el protocol de la vacunació. Uns van al·legar que volien donar exemple a la ciutadania i altres simplement ni es van dignar a donar explicacions. La qüestió és que, tots ells i elles, segurament estan més que convençuts que les seves vides valen més que les vides dels altres mortals.

Una altra decepció que engrosseix la llista d'aquesta nova 'corrupció pandèmica', i que va superant totes les altres corrupcions ja conegudes, perquè és corrupció en vena. I em pregunto on ens va quedar l'ètica? Segons Giovanni Papini: “Qui té forces roba; qui té armes mata; qui està segur de la impunitat es fa lladre i assassina. No hi ha una altra moral que la dels llops, un altre codi que el dels voltors”. Així que va arribar la tan esperada vacuna i 'els voltors' no han tardat a saltar-se tots els protocols establerts i han arribat a al·legar, per a justificar aquest assalt, que es “van aprofitar dosis sobrants”. I com és ja habitual en ells, abans de confirmar els fets, primer els neguen; i quan ja es confirmen, alguns arriben a avisar que no es lliurarà cap llistat de vacunats si no ho demana el jutge. No és necessari fer-nos classes d'exemplaritat, ens ha quedat més que clar que hi ha vides que valen més que unes altres!

Les vacunes no són més que la punta de l'iceberg de tota aquesta nova corrupció pandèmica que, puntualitzo, és a escala planetària. L'octubre del 2020 Antonio Gutterres, el secretari general de l'ONU, va fer unes declaracions sobre la corrupció en el context del covid-19 i la va qualificar de “criminal i immoral, i representa la màxima traïció a la confiança pública”. En el seu discurs, va fer referència també al desviament de recursos que hagin d'estar destinats a persones que es troben en el seu moment de major necessitat i va demanar que els líders mundials retin comptes.

D'altra banda, el dia 28 de gener,  l'ONG Transparency International va publicar el seu informe anual sobre la corrupció global corresponent a l'any 2020 i la conclusió ha estat que la pandèmia va aguditzar la corrupció en el món. Delia Ferreria, la presidenta de l'ONG, va advertir que “el covid-19 no és només una crisi sanitària i econòmica", sinó que "és una crisi de corrupció", la qual "actualment no estem sabent gestionar". En aquest informe, Transparency International va alertar també que en molts països s'ha observat una gestió opaca de la pandèmia, a més de retallades en els drets de la informació i de la llibertat d'expressió.

Sens dubte, la pandèmia ha estat i continua sent una oportunitat d'or per a totes aquelles persones que manquen d'escrúpols. Així poden enriquir-se amb el negoci de la mala salut; i també ha estat una oportunitat per a molts governadors i líders mundials per a reestructurar i reajustar alguns drets. I ara, alguns i algunes s'han atorgat el dret de vacunar-se abans que les persones que realment ho necessiten.

Saltar-se el protocol de la vacunació no és el mateix que saltar-se una cua en el supermercat, és un assumpte molt més delicat i molt greu; demostra la nul·la empatia dels que se suposa que han de vetllar pels més necessitats i cuidar els més fràgils. Tots ells i elles, els que ja sabem qui són i els noms dels quals mai es filtraran, senzillament han de recordar que la vacuna no els atorgarà l'eternitat. Saltar-se el protocol demostra que no són dignes de confiança. No hi ha dubte que el planeta es curarà d'aquesta pandèmia, però els llops continuaran sent llops i els voltors seguiran amb la seva mesquina ètica.

I “… malgrat la boira, cal caminar”.

stats