23/12/2021

El ‘container’ de l’IB-Salut

3 min

A primera hora d'un dia qualsevol, que no es presentava especialment pitjor que un altre, amb la seguretat que suposa poder suprimir textos amb el teclat en lloc d’utilitzar Tipp-ex, un somrient funcionari va comentar: “Haurem d'habilitar un container exclusivament per a tu”.

La destinatària de la frase era una companya que li acabava de lliurar un altre justificant d'absència per visita mèdica d'un dels seus tres fills. L'al·ludida i compromesa professional, sense adonar-se, sens dubte, del normalitzat micromasclisme, li va respondre: “És el que passa per tenir tantes criatures sola”.

La jove mare fadrina, en el millor dels casos si no té cap infant malalt, en acabar la jornada de feina i confiant en les bondats dels menús escolars, els va a cercar al col·legi i, tot seguit, els acompanya a les extraescolars de rigor: aniversaris als chiquiparks, compra, cuina, renta, planxa, els banya, neteja els vòmits, executa polls en defensa pròpia i adesa la casa. Les finestres, les deixa a la pluja.

A més de formar-los en valors, respecte i igualtat, reforça els cadells en lectura, ortografia i matemàtiques. No falla la videotrucada de les 20.30 a la padrina, i els diumenges fins i tot arriba a jugar amb ells. De vegades menja plat de cullera i, quan es pot fer una bona dutxa, és com una festa.

Aquella nit, en despertar-se al sofà per donar una dosi de Dalsy o Apiretal, segons com veiés l’infant, va triar el Dalsy. En anar sumant centímetres cúbics dins la xeringa, va pensar que normalment veu mamàs a Pediatria i es va demanar: “Quantes mares necessiten justificant per a la feina cada dia?”. Després de dormir dues hores seguides, el to del Barquito chiquitito va sonar del despertador, i “tornarem, tornarem a començar”.

La història, per vulgar, tal vegada no val el títol de l'article. A la protagonista el container no li va acabar d'alegrar el dia, sinó que més aviat les seves parets metàl·liques es varen transformar en pesades lents d'augment del seu futur. Es va dir que a les pròximes desenes o centenars de lliuraments, encara que hi anàs condicionada pel comentari del company, estaria més mentalitzada. Sap que és millor no tenir sabates que no tenir peus. Si fos lampista en una petita empresa, el container seria mini, i si fos autònoma, ni tan sols existiria.

Tornant al justificant de l’IB-Salut, recorda que l'atabala. L'imprès no reflecteix l'hora d'arribada, cosa que pot generar suspicàcies al lloc de feina, i només preveu indicar el nom del treballador. Això pot causar interpretacions errònies quan el nom del titular no coincideix amb el del pacient, fet que sol passar amb els bebès. De vegades, cal fer entendre a la poderosa, per concurs oposició, “finestreta de Larra” que la que ha de justificar és la seva absència i no la dels infants.

Es tranquil·litza quan sent alguna política que diu que està preocupada per les dones; suposa que ella hi està inclosa. Deu ser per això que al PAC al final arriben a aclarir el justificant.

Fet i fet, es planteja dissenyar, en les hores mortes, un imprès senzill on també s’hagi de posar l'horari d'arribada i el nom del pacient, no el del treballador, i cedir-lo a la Conselleria de Salut. Però no vol donar lliçons a ningú. Té l'esperança que alguna altra funcionària amb descendència en necessiti un. D'aquesta manera apreciarà l'oportunitat de millora i podrà practicar l'empatia de gènere.

Dedicat a totes les mares.

Jaume Pla Forteza és inspector de Policia Local jubilat

stats