OPINIÓ
Opinió 12/03/2019

Connectar, cohesionar i unir

2 min

El passat diumenge es va dur a terme l’acte de presentació de Joves per les Illes al Teatre multifuncional de Lloseta. Just abans s’havia celebrat el congrés fundacional, en què el menorquí Ivan Mir va sortir escollit primer secretari general de l’associació juvenil. Durant l'acte es va parlar i molt de la necessitat d’escoltar els joves i de donar-los protagonisme. Se’n parla molt, de les virtuts dels joves i poc de l’escassa representativitat que aquests tenen en els òrgans de decisió o de consulta tant públics com privats. Però, a part de joventut, hi ha un altre tema que va ser recurrent en els diferents discursos i col·loquis que es van fer. Aquest va ser la cohesió entre illes.

Que el primer màxim dirigent d’aquesta recent estrenada organització sigui ciutadellenc ens indica el caire que pretén adoptar des d’un principi l’entitat. Entendre Balears no com una molèstia artificial, sinó com un conjunt on es prenen les decisions de manera col·legiada, on totes les illes tenen pes i capacitat de decisió amb una executiva que incorpora diferents persones d’arreu de Mallorca, Menorca i Eivissa. I on el lema o 'hashtag' que s’ha adoptat és #SomIllencs, com una manera de sentir-se part d’un ens major que ens inclou a tots. Així, podem constatar les intencions i el missatge que Joves per les Illes transmet. Ara, haurem d’estar a l’espera de resultats.

Però que en tan sols uns mesos de funcionament ja s’hi hagin incorporat un bon grapat de menorquins i eivissencs, i que alguns d’aquests ja formin part de l’executiva ens indica la projecció que pot tenir l’entitat. I només des de la societat civil, és a dir, essent una organització autònoma on hi hagi una gran voluntat integradora, aquesta podrà tenir èxit. Perquè, fins ara, hem constatat que l’associacionisme a les Illes queda circumscrit a cada illa, de manera independent, encara que al nom hi estigui incorporada la paraula balear. Joves per les Illes pretén trencar amb aquesta dinàmica, assolint una organització transversal que cohesioni els joves illencs al voltant d’una associació, militin aquests en un partit o no ho facin, siguin de caire més liberal-conservador o progressistes. En definitiva, esdevenir una casa gran per al jovent illenc de les quatre illes, on puguin expressar-se i formar-se. L’escola o la pedrera dels nous quadres de la societat civil, càrrecs polítics o dirigents empresarials. Una organització que aporti valor afegit i que esdevingui, com deia, transversal, majoritària i en especial, útil per a les diferents generacions.

En definitiva, Joves per les Illes treballa per a la societat illenca, treballa per connectar, cohesionar i unir els diferents territoris, els diferents joves. Per esdevenir majoritària i útil.

stats