17/03/2024

El circ de Son Busquets

2 min

Un dia abans de la presentació del primer projecte del SEPES (això vol dir del govern de Pedro Sánchez) per a Son Busquets, Cort, indignat, va oferir una roda de premsa perquè “des d’un despatx de Madrid s’estava decidint el futur de Palma”. El SEPES no havia compartit prèviament la seva proposta. Aquell mateix horabaixa, l’Ajuntament va repetir la jugada amb una escenificació lamentable a les portes de la caserna de Son Busquets, acompanyat de representants veïnals. Les declaracions eren les mateixes que al matí i una part dels veïns les va repetir fil per randa com si fossin polítics, amb els mateixos vicis, però automatitzats i feliços amb el moment de glòria. Instrumentalitzats en una posada en escena molt qüestionable. I allà hi era el PP, de defensor d’una participació pública que no aplica, per exemple, si cal tallar arbres. Aquell dia ens varen fer perdre el temps. I als periodistes, temps no ens en sobra.

L’endemà, el SEPES va exposar els seus plans per a la zona i resulta que sí que havien recollit les aportacions ciutadanes. Va anunciar que una comissió mixta entre ells i Cort analitzaria el futur de Son Busquets i s’ajustaria el projecte. De fet, la meitat dels equipaments està, premeditadament, per decidir perquè l’Ajuntament i les entitats veïnals i proteccionistes del patrimoni facin les seves aportacions. L’enrabiada prèvia no tenia fonament, però el circ ens el vàrem haver de menjar.

No tenia cap sentit pretendre que qui proposa i paga (el govern espanyol) arribi a Palma com un convidat. La lògica dicta que siguin ells els que expliquin el projecte. I després ja hi haurà temps de rendibilitzar les fotos. El delegat del govern, Alfonso Rodríguez, va ser tant conciliador com precís a l’hora de reclamar un treball conjunt entre les administracions implicades i la fi de polèmiques buides pel bé ciutadà.

No és complicat preveure per on vindran les següents protestes. Hi haurà qui vulgui conservar fins a l’última pedra d’una caserna com si parlàssim d’una catedral gòtica. I no, no tot té el mateix valor. I no, no sempre és compatible el que volen els uns i els altres. Hi ha 871 habitatges protegits anunciats amb zones verdes i sota paràmetres sostenibles. Centrem-nos en això i deixem la rendibilitat política per a les fites. Que esper que en siguin moltes per part de l’Ajuntament.

stats