09/02/2024

Un bon clau no li sobra a ningú

2 min

Ningú passaria el que jo dic la prova de WhatsApp. L’aplicació de missatgeria ens manté connectats al mateix temps que ha anat substituint les trobades físiques. Ha matat les telefonades i ens permet desfogar la frustració des dels polzes. Quan dic que no passaríem la prova de WhatsApp em referesc a com criticam, protestam i ens queixam en privat amb la certesa que ningú més que el nostre interlocutor (o el grup) ens està llegint. I després esborram la conversa fins que arribi el dia que la mateixa aplicació sigui capaç de detectar el contingut compromès i l’autodestrueixi. Descarregues, esborres, t’alleuges i a una altra cosa.

Passa que nosaltres no som polítics i ells no es poden permetre aquestes relliscades. Ni tan sols entre iguals. Si n’és el cas, ja tenen els plens institucionals per insultar-se sense immutar-se. Des del “me gusta la fruta” d’Ayuso –reciclat a l’Ajuntament de Palma– a la botella llançada per aquell individu de Vox a un contrari en l’Assemblea de Madrid. WhatsApp, de moment, no et permet llançar objectes físicament contra l’adversari. Després hi ha polítics com la socialista Damiana Massutí, que ha utilitzat la missatgeria del mòbil per atacar la batlessa de Felanitx, Catalina Soler, i li va escriure: “Crec que necessites un bon clau”. I Soler va córrer aviat a denunciar-la a les xarxes socials per “masclista”. Independentment de si pot airejar-se un WhatsApp privat, tenia tota la raó. No hi havia necessitat de resultar tan ravaler amb el mòbil quan podia fer-ho cara a cara en la corporació municipal.

I sí, Massutí va ser masclista i no té excusa, per més que recorri als antecedents de context per justificar que està cremada amb Soler. No importa. És una representant pública, ha de ser –o almenys semblar– exemplar en les formes. Ni tan sols va recórrer a l’opció d’“eliminar per a tots”, convençuda que estava sent justa.

D’altra banda, un clau no li sobra a ningú. Un de bo, menys encara. Una altra cosa és que ens en faltin.

Estimats polítics, per insultar-vos per WhatsApp, millor feis servir la funció d’enviament d’imatges de visualització única, que, a més, no permet captures. Es va crear per ‘regalar fotopolles’, moltes vegades sense consentiment. Massutí podrà ara perfeccionar la tècnica sense deixar rastre.

stats