13/08/2021

'Barri Sèsam' contra Donald Trump

2 min
Captura de Barri Sèsam

La relació de Donald Trump amb la televisió va començar trenta anys abans que arribés a president dels Estats Units. Fins i tot és anterior a The apprentice, el reality que, indubtablement, li va donar l’empenta final. Des de finals dels anys 80, el magnat va saber veure que era el mitjà perfecte a través del qual podia escampar la imatge que a ell li interessava i, sobretot, la seva marca: ell mateix com a sinònim d’èxit i diners. Trump va fer tota mena de cameos en sèries d’èxit i pel·lícules. L’única condició per accedir a la invitació era que els guionistes tinguessin en compte la importància de subratllar, en la seva aparició, la seva fortuna i el seu poder. Des d'El príncipe de Bel Air fins a Sex in the city, algunes sèries van incloure seqüències on apareixia Donald Trump com a símbol d’un triomf empresarial que no tenia res a veure amb els autèntics informes econòmics dels seus negocis. 

L’únic programa de televisió que va representar Donald Trump com un ésser menyspreable va ser Barri Sèsam. Inicialment ho van fer l’any 1994, quan Joe Pesci va parodiar-lo en el vint-i-cinquè aniversari del programa fent de Ronald Grump. En el capítol, un Pesci amb perruquí pronunciat anunciava als veïns de Barri Sèsam que tenia intenció de demolir el barri per construir-hi la Grump Tower, en una clara al·lusió a l’edifici que tenia el magnat a la Cinquena Avinguda de Nova York. La Grump Tower, que finalment no es construïa, acabava sent una pila de cubells d’escombraries plens de deixalles amb uns ninots de pelfa força desagradables que hi habitaven. Mostraven com a luxós i bo allò que a la resta del Barri Sèsam els semblava una autèntica porqueria.

Però segurament el personatge més divertit va ser el Donald Grump que van fer aparèixer a partir del 2005. Aquella vegada no estava interpretat per un actor sinó per un muppet dels més peluts, de color gos com fuig, unes celles rebels i una perruca taronja oxigenada molt llampant. Donald Grump sempre apareixia en una taula plena de deixalles amb altres personatges tan lletjos com ell que anaven amb vestit i corbata i li feien de comparsa. “I’m the trashiest!”, solia cridar i fins i tot cantar amb orgull el personatge. Una expressió que podríem traduir com "Soc el més merdós!" Grump tractava malament la resta de personatges i fins i tot en una ocasió buscava un aprenent parodiant la dinàmica del programa The apprentice de Trump. L’innocent i tendre Elmo s’hi presentava com a candidat i era el que feia millor les coses però finalment Grump l’acomiadava per la seva excel·lència i perquè tots els col·legues de Trump el trobaven bonic i bo. L’esquetx estava ple d’al·legories als valors morals i ètics del malvat personatge.

Va ser una manera subliminar i prematura d’advertir als nens del país sobre la toxicitat i maldat del personatge i una picada d'ullet als seus pares. No n’hi va haver prou, però, perquè la influència del famós programa infantil es notés a les urnes.

stats