10/01/2022

Al bar sense mascareta

2 min

Una informació de TV3 ens fa saber el temps orientatiu que podem trigar a contagiar o a encomanar-nos de covid, segons com ens protegim. Així, un ésser infectat sense mascareta transmet el virus a un altre sense mascareta en 15 minuts. Si un dels dos porta mascareta de roba, en 20 minuts. Si tots dos duen mascareta de roba, 27 minuts. Si tots dos la duen quirúrgica, una hora. La situació més segura és que tots dos la duguin FFP2: trigarien 25 hores a encomanar-se. En l’estudi hi ha les diferents variacions: l’un amb FFP2 i l’altre sense res, etc.

De tot això se’n desprèn que si tots duguéssim mascareta FFP2 els contagis gairebé no existirien, a menys que estiguéssim amb algú vint-i-cinc hores seguides. Però això no ho fem ni amb els de casa. Esclar que els contagis gairebé no existirien però llavors hi hauria una plaga d’afeccions de la pell: no hi ha qui aguanti aquestes mascaretes, sobretot si tens un nas prominent.

Però també se’n desprèn que les altres mascaretes, sobretot les de roba, no caldria portar-les. Si cadascú es comprometés a no estar més de quinze minuts al dia amb algú altre, no encomanaria ni seria encomanat. El que ens està volent dir el virus, doncs, és que siguem sorruts i eficaços. No cal estar vint minuts amb algú. N’hi ha prou amb quinze. Ni a la botiga, ni a la porta de l’escola, ni a la parada de l’autobús. Ens diu que sintetitzem. Que siguem eficaços. Que no donem voltes a les coses. Que anem al gra. El virus vol que deixem de ser tertulians.

Al bar i al restaurant, en canvi, ens hi podem estar tanta estona com vulguem, perquè, com ja sabeu, el virus nota que estem menjant o bevent i es diu a ell mateix: “Sisplau! A aquests no els penso contagiar, que s’estan prenent una copa de vi i unes tapes! No els penso deixar sense gust i olfacte, a aquests. Si estiguessin en un museu, sí! Però al bar, no! Soc un virus, no soc un monstre!”

stats