23/01/2023

El Bar Mar

2 min

Llegeixo a l’ARA que “Macron i Scholz anuncien que el BarMar arribarà fins a Alemanya”. En una de les fotos que il·lustra la notícia hi havia els dos mandataris, agafats pels braços, somrient, com si estiguessin a punt de fer-se un petó. Es tracta d’un corredor “d’energia verda” que transportarà gas natural. No és, però, un gasoducte. Si us en recordeu, el gasoducte havia de ser el MidCat.

Es diu BarMar perquè unirà Barcelona amb Marsella, de manera que si hagués unit Colera amb Gross, es diria ColGross, pronunciat “cul gros”, i si hagués unit Colorado amb la bonica ciutat de Llo (reconec que és una mica difícil geopolíticament) es diria CoLló. Però es diu BarMar.

I BarMar, per molt Macron i molt Scholz que hi hagi pel mig, és un nom de bar de menú, no pas de gasoducte. La Mar obre un bar i no s’escalfa gaire el cap. Li posa “Mar”. Bar Mar. N’hi ha dos-cents mil, de bars Mar, perquè Mar és un nom molt bonic. “Me’n vaig al Bar Mar a fer una cervesa amb els amics, ja torno”. De fet, pot passar i ha passat que la Mar, del Bar Mar, s’hagi traspassat el bar (els fills no volen seguir amb el negoci, que és molt esclau) i els nous propietaris no li hagin canviat el nom, perquè és un nom que queda bé i la gent ja el coneix. Per tant, anirem a fer una cervesa al Bar Mar, que ja no estarà regentat per la Mar, sinó pels successors de la Mar. El cartell serà el mateix de fa anys: un fons blanc amb lletres grogues. No hauran canviat ni el cartell amb fotos d’entrepans, que anuncia l’especialitat: “Especialitat en entrepans freds i calents”. Això que consti. Els successors de la Mar, com la mateixa Mar, podrien ser especialistes només en entrepans freds. O només en calent. Però no. Tenen talent per a ambdues coses.

Sí, Macron i Scholz, podeu abraçar-vos perquè tindreu un corredor d’energia verda. Però nosaltres, en aquesta foto, només hi veiem dos amigots que han quedat per fer una cervesa al Bar Mar.

stats