05/03/2021

Arquitectura sense llibres

2 min

Quasi tothom deu saber que l’esportista Rafel Nadal també és un home de negocis. Servidor ho acab de saber perquè aquests dies n’han parlat dos diaris d’aquí (UH i DM). Les xifres són molt altes, però el lector em perdonarà si no en faig valoracions, perquè no sé si, amb aquests mateixos doblers, es pot comprar el Mallorca o Nicaragua. D’altra banda, quan m’ha interessat per un assumpte concret, tenc amics que dominen el tema amb extraordinària habilitat. Els que saben comptar i pesar millor els gruixos de doblers solen ser els pintors i els escultors, sobretot aquests darrers, que abans de començar a fer l’obra ja hi han gastat una doblerada. Bé, tornem a Rafel Nadal (Rafa des que el començaren a anomenar els madrilenys).

Ara es diu (UH) que ha comprat un dúplex a Palma (a sa Riera, devora la Policia) que està la mar de bé. No s’especifica si serà per a ús propi o per fer-hi negoci. En toc cas, ni vostè ni jo n’hem de fer res. La informació es complementa amb unes projeccions que venen a confirmar el que en diria, provisionalment, tendència sociològica perceptible en les imatges de les cases del nostre temps.

Fa potser quaranta o cinquanta anys, les cases que es mostraven a les revistes eren plenes de prestatges amb llibres de tota mena. Això feia tan bo que algunes editorials potents vivien de moblar amb llibres de llom estampat en or els salons dels nous rics, a fi que els seus habitants passassin per gent de cultura. En una etapa posterior, les sales bones oferien les parets a obres d’art, preferentment modernes, i a alguns llibres, d’entre els quals treien el cap exemplars d’un cert luxe dedicats a artistes. Alguns anys després, aquests i en nombre escàs eren els únics llibres que quedaven al saló. La moda següent no permetia cap rastre de res que s’hagués enquadernat. Els quadres, en una darrera etapa, també varen desaparèixer. Ara, als reportatges d’arquitectura fa temps que no s’hi veuen quadres ni llibres. La paret buida i l’espai curosament desocupat ens conviden a preguntar-nos on són els llibres i les pintures d’antany. És possible que en aquestes cases no llegeixi ningú?

Les imatges que ens indiquen com seran els interiors del dúplex palmesà de Nadal anuncien un nou temps: les parets allotgen grans quadres del gènere casa de mobles. Marcarà tendència?

Guillem Frontera és escriptor

stats