Un acord històric contra la injustícia tributària

2 min
Amazon ja compta amb diversos centres logístics a Catalunya, un dels més grans al Prat.

BarcelonaL’empresa de comerç electrònic Amazon no va pagar durant el 2020 cap euro d’impost de societats en vuit països europeus, entre els quals Espanya, on facturà més de 44.000 milions d’euros. Ho va fer tributant només a Luxemburg, on està radicada l’empresa matriu de les filials europees. És una pràctica legal però injusta, ja que priva als estats on es produeix bona part de l’activitat econòmica d’obtenir recursos via impostos. I, al contrari, aquests diners es concentren en països amb tributació baixa, com Luxemburg, que practiquen el dúmping fiscal. Això és el que pretén evitar l’acord de 136 països que representen el 90% del PIB mundial per aplicar un mínim d’impost de societats del 15% per a les multinacionals amb facturació superior a 750 milions.

L’acord, sota el paraigua de l’OCDE, suposa un canvi de paradigma perquè aplega gegants com els Estats Units, la Xina o l’Índia, i també els membres de la UE, on hi havia països, com Irlanda, Holanda i Luxemburg, que aplicaven polítiques d’impostos baixos per atreure empreses. “La taxa mínima global no pretén eliminar la competència fiscal, sinó que hi posa limitacions acordades multilateralment”, diu l’OCDE. L’organisme calcula que, quan es posi en marxa la taxa, els països cobraran cada any uns 150.000 milions de dòlars addicionals en ingressos procedents de les grans corporacions.

L’acord busca reforçar les finances públiques a nivell global i dibuixar un marc de competència fiscal més equitatiu. La idea és senzilla: es paga on es genera l’activitat i, com a mínim, aquest impost de societats serà del 15%. L’elusió fiscal era una pràctica habitual, i no il·legal, però produïa un perjudici molt gran a aquells que pretenien imposar una tributació justa a les multinacionals, com li passa a Espanya. La pandèmia ha demostrat la necessitat de comptar amb reserves de recursos públics, per fer front a la despesa sanitària directa i per poder compensar l’aturada d’activitat econòmica. A la UE i als EUA es posen en marxa grans plans d’inversió pública per impulsar l’economia però necessiten molts recursos, i no és just que les grans multinacionals no hi contribueixin de manera equitativa.

El camí fins a fer efectiu l’acord anunciat serà llarg i feixuc, però ha de ser el primer pas per a una reformulació de les regles de l’economia a nivell global. Escàndols com els que revelen els papers de Pandora, o abans els de Panamà, demostren que hi ha una intricada xarxa de bufets i paradisos fiscals que tenen com a objectiu sostreure recursos al fisc. I només hi poden accedir aquells que tenen més, mentre que la gran majoria de la població paga religiosament els seus impostos, i pobre del que no ho faci perquè li caurà al damunt tot el pes de la llei.

stats