24/09/2023

L’absurd turment de Rupert Murdoch

5 min
Rupert Murdoch, magnat mediàtic de Fox i News Corp, en una imatge d'arxiu.

És agradable saber que Fox News, que ha trastornat tant els Estats Units i alhora ha fet guanyar sumes de diners indecents a Rupert Murdoch, al final l’ha fet desgraciat, com a mínim si ens creiem el periodista Michael Wolff. Però el consol és petit.

La infelicitat i el desconcert de Murdoch són l’eix argumental del llibre amè, despietat i oportú de Wolff titulat The fall: the end of Fox News [La caiguda: el final de Fox News], que sortirà al carrer aquesta setmana, uns dies després que Murdoch, de 92 anys, hagi anunciat que es retira dels consells d’administració de Fox Corp. i News Corp. Wolff pinta el propietari de la Fox com una persona que s’avergonyeix de la vulgaritat del canal i que està horroritzada davant de la seva creació política principal, Donald Trump. Aparentment, Murdoch vol parar els peus a l’expresident, però no al preu de perdre punts en els índexs d’audiència.

En la seva retorçada habilitació de Trump, Murdoch sembla el símbol suprem d’un establishment conservador inepte i covard, superat per les forces xovinistes que ha alimentat i que capitula davant l’expresident o bé es retira de l’escenari públic arrossegant-se penosament. “Murdoch era tan apassionat en la seva aversió per Trump com qualsevol progressista impotent”, escriu Wolff. La diferència és que la impotència de Murdoch va ser una tria.

Poques persones són més responsables de la trajectòria de Trump que Murdoch. Fox News ha donat a Trump una plataforma constant per a les seves mentides racistes sobre el lloc de naixement de Barack Obama. Ha submergit la seva audiència en un món de fantasia febril en què totes les fonts d’informació establertes són sospitoses, una condició prèvia per a l’ascens de Trump. (Moltes persones han reconegut la pèrdua d’éssers estimats a causa de l’absorbent realitat alternativa de Fox.) Després de la derrota de Trump el 2020, Fox va ajudar a difondre les falsedats del president derrotat sobre unes eleccions robades, cosa que va contribuir a la insurrecció del 6 de gener i va costar a la Fox gairebé 800 milions de dòlars arran del seu acord amb l’empresa Dominion Voting Systems. (Una part d’aquest acord, escriu Wolff, va ser que la Fox acomiadés la seva gran estrella, l’incendiari i demagògic Tucker Carlson.)

Segons el que explica Wolff, Murdoch és una mena de Frankenstein desventurat, que abomina del monstre que va deixar anar al món però no sap com combatre’l. Això no obstant, aquesta vacil·lació és producte de la mateixa venalitat que sempre ha apuntalat la rància política de dretes de Murdoch. A la carta de comiat, Murdoch, educat a Oxford i fill d’un adinerat executiu de la premsa australiana, es presenta com un populista i denuncia uns mitjans de comunicació “confabulats” amb les elits i que “venen relats polítics en lloc de buscar la veritat”. Això és una pura projecció: la Fox viu de vendre relats polítics interessats que enganyen l’audiència amb el pretext de respectar-la. A The fall –un llibre no recomanat a algú que no vulgui trobar-s’hi comentaris frívols–, Murdoch diu sobre el famós presentador Sean Hannity: “És un retardat, com la majoria dels nord-americans”. L’últim que vol fer Murdoch és arriscar-se a perdre audiència parlant amb franquesa al públic que menysprea.

Sí, Trump va ser desterrat breument de la programació de la Fox i Murdoch va advocar pel suposat rival de Trump, Ron DeSantis. Però amb la caiguda en desgràcia de DeSantis, Fox ha defensat servilment Trump cada vegada que l’han acusat, i ha ignorat o minimitzat les notícies que enfosquien la figura de l'expresident. El 4 de maig, segons va revelar el grup progressista Media Matters, la Fox havia dedicat només 13 minuts al judici civil de Trump per acusacions d’agressió sexual a l’escriptora E. Jean Carroll. “L’antipatia personal que Murdoch havia acumulat contra Trump era clara –escriu Wolff–. Al mateix temps, però, no hi va haver cap canvi en les seves expectatives com a propietari del canal de notícies que lidera les audiències del país".

Tot i que The fall està ple de referències a Succession, de la HBO, Murdoch hi apareix com l’anti Logan Roy, com un home desesperat per aconseguir l’aprovació dels seus fills majoritàriament progressistes, amb l’odiosa Fox News interposant-se entre ells. I s’hi cita Roger Ailes dient: “L’únic que vol és que els seus fills l’estimin. I no l’estimen". En un capítol situat a l’hivern del 2022, Wolff explica que Murdoch fantasiejava amb la idea de renunciar a la Fox, tal com l’insten a fer els seus amics, que subratllen “fins a quin punt seria millor la relació amb els seus fills sense el llast de Fox News”.

Però desfer-se d’aquest llast hauria significat entregar la Fox al seu fill James Murdoch, especialment afectat per la taca que significa la Fox, i que es deleix per convertir-la en una “força per fer el bé”, una frase que Wolff repeteix amb menyspreu. “El James s’havia convertit en el venjador Murdoch: es volia venjar del que havia fet la seva família –escriu Wolff–. No era suficient salvar-se ell mateix i salvar la seva família i la marca Murdoch de la Fox. Havia de salvar el país”. Wolff es burla de la megalomania de James Murdoch, però si Rupert Murdoch volia de debò un acte de redempció final, probablement el seu fill petit era l’únic que l’hi podria haver proporcionat.

En lloc d’això, Murdoch ha fet el que es preveia i ha entregat la Fox al seu fill Lachlan Murdoch, conseller delegat de Fox Corp., àmpliament considerat com l’únic veritable conservador entre els hereus de Murdoch. Wolff posa en dubte la percepció general que indica que Lachlan Murdoch és un ideòleg de la dreta i, en canvi, el pinta com un home essencialment apolític, interessat sobretot en la pesca submarina. D’entre els fills de Murdoch, però, el que és més probable que mantingui la línia de la Fox és el Lachlan. Potser la cadena seguirà impulsant els rivals de Trump a les primàries republicanes, però un cop s’acabin el més esperable és que torni a ser el lucratiu braç de propaganda de la campanya presidencial de Trump.

Mentre Murdoch estigui viu, el futur de la Fox no està escrit. Un cop hagi mort, els seus quatre fills grans determinaran qui la controla, i James Murdoch encara podria ser el que s’imposés. Però el llegat de Rupert Murdoch està decidit. Anem de dret cap a un altre bloqueig governamental, impulsat per Hannity. L’electorat que la Fox ha ajudat a modelar i els polítics a qui tracta amb indulgència han fet que aquest país sigui ingovernable. Un Trump sense traves pot tornar a ser president i portar la democràcia liberal dels Estats Units fins a un final grotesc. Si és així, serà en gran part culpa de Murdoch. “Els Murdoch se senten malament respecte a Tucker, respecte a Trump i respecte a ells mateixos”, escriu Wolff. Però no prou malament.

Copyright 'The New York Times'

stats