BOTAFOC

Reggaeton judicial

Basta fer un ‘google’ de dos minuts per trobar algunes de les joies que escolten milions d’adolescents cada dia. Abans de continuar llegint, advertim que els versos poden ferir la vostra sensibilitat, fins i tot la dels magistrats de l’Audiència Nacional que han condemnat Valtonyc, en cas que reuneixin la qualitat de ser mínimament sensibles.

Comencem per l’hiperpopular Maluma, un analfabet que lidera les llistes dels hits més escoltats i que comparteix videoclips amb la venerada Shakira.

“Estoy enamorao de 4 babys. Siempre me dan lo que quiero. Chingan cuando yo les digo” / “Dos son casadas. Hay una soltera. La otra medio psico y si no la llamo se desespera” /

“La primera se desespera, se encojona si se lo echo afuera. La segunda tiene la funda y me paga pa que se lo hunda. La tercera me quita el estrés, polvo corridos siempre echamos tres” / “Todas quieren chingarme encima de billetes de cien”.

Maluma és el paradigma, però els seus iguals no fan curt. Vegem altres exemples de la lírica urbana actual.

“Ven gata, quiero darte por detrás y por delante subirte a la cima y las nalgas guayarte...”.

“Yo sé que tú quieres senda clavá, yo sé porque tú andas con la chocha apretá”.

“Eso es, esto es pa pasar el rato dale mueve ese culo pa meterte el aparato”.

“En mi cama yo la meto por el centro y la agarro y la someto”.

“Está medio gordita pero chupa chévere y eso en cuatro no se ve”.

“Que si linda que si fea por eso yo no me apuro…”.

“Ella le gusta el sushi pero de carne caliente, la gran bellaca la demente”.
“Si sigues en esta actitud voy a violarte, hey que comienzo contigo y te acuso de violar la ley así que no te pongas alsadita yo sé que a ti te gusta porque estás sudadita”.

Pura poesia.

Podríem continuar, però a aquells que heu arribat fins aquí us estalviarem la tortura.

Algunes d’aquestes lletres han estat denunciades i en el cas de l’èxit de Maluma entitats feministes han demanat la retirada del videoclip.

Fins a un infant de cinc anys detectaria l’enaltiment de la violència masclista que contenen aquests temes, però no espereu que cap fiscal hi actuï d’ofici, ni que aquells que perpetren les cançons siguin mai jutjats.

La part positiva que té l’atemptat contra les llibertats que estam vivint aquests dies, la trobam als gestos de la societat civil i també de qualque polític. Em sembla valenta l’actitud de la consellera Ruth Mateu, defensant el raper i, de passada, la lògica, abans i després de la sentència. No ha estat l’únic càrrec públic que s’hi ha pronunciat a favor, però sí el que més s’ha exposat.

La quinzena gran de la justícia espanyola es tancà dijous passat amb les mesures cautelars que les tres magistrades ‘d’origen humil’, segons la premsa, no van imposar a l’exduc ‘Empalmado’.

Urdangarin va venir de visita, passà una estona per l’Audiència i, amb el cotxe oficial que pagam tots, es va dirigir a l’aeroport per emprendre el camí de tornada a Ginebra. Allà viurà plàcidament esperant que el Tribunal Suprem rebaixi fins a la caricatura la ja ridícula condemna que ha rebut a Palma; i això no serà abans d’un any.

Ningú no sap què fa exactament, però tengueu per segur que també el mantenim tots.

PD: La pedra de la Feixina continua en peu sense que els partits d’esquerra que van prometre tomar-la sàpiguen ja ni cap on mirar.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF