01/09/2021

8TV: pressupost baix i alta inconsciència

2 min

Aquesta setmana 8TV ha començat una nova etapa sota la propietat de l’empresari Nicola Pedrazzoli. El seu nom surt de tant en tant perquè, segons com, alguns presentadors el saluden per antena com si els estigués vigilant i li agraeixen la feina o la paciència. Nova graella i nous presentadors. El contingut està basat en l’entreteniment i després dels primers dies d’emissió s’intueix que la línia editorial és l’esperpent i la provocació per cridar l’atenció i esgarrapar audiència. Aquests dies la cadena privada en català s’anuncia sota el lema "TV3, esteu preparats?" desafiant la televisió pública a una competència aferrissada. La precarietat dels formats contrasta amb la fatxenderia i la desinhibició temerària d’alguns protagonistes, que porten l’espectador a experimentar moments de vergonya aliena.

Una de les estrenes és 8 de notícies, que sembla al·ludir a aquell 7 de notícies que fa vint anys va fer Toni Soler a TV3. De fet, podríem dir que és una mala imitació d’aquell programa. El presenta un histriònic Toni Albà, que s’ha envoltat d’uns quants col·laboradors i intenta treure suc de l’actualitat amb poc èxit. L’humor és fallit, perquè més que demostrar enginy busca l’aplaudiment ideològic o cau en la tonteria. Apunta alt però erra la munició. Dispara contra els Borbons, contra Ciutadans o contra Salvador Illa amb tanta barroeria i infantilisme que ni tan sols incomoda. El monòleg inicial, a part de fer-se etern, té més dèria política que acudits. També fa humor de perruca. Es posen la perruca al cap i fan personatges estereotipats i bromes de festa de final de curs en un institut. Que aparegui una dona amb barnús i rul·los fent de veïna atabalada recorda l’època daurada de La Cubana. I que l’esquetx de l’Albà consisteixi a fer de senyor que li agafa un atac de cagarrines dins d’un cotxe està al límit del patetisme. No hi ha res més tràgic que voler exhibir gamberrisme i transmetre fragilitat. L’humor esdevé dramàtic. “Pressupost baix i alta inconsciència és la combinació màgica”, deia Xavi Morató, un dels col·laboradors, en un moment en què el gag que li tocava representar semblava que li fes tanta vergonya a ell mateix que es justificava amb l’audiència. De fet, en diverses ocasions els col·laboradors es van excusar en la precarietat de recursos per disculpar-se del paperot que feien. I això accentua la calamitat. El programa no té ritme, es fa llarg i fins i tot tens la sensació que alguns dels col·laboradors se senten incòmodes en aquell registre, com si es veiessin arrossegats sense remei per la inèrcia del programa. Albà, però, sembla aliè al drama sentint-se el rei de la seva pròpia festa.

8 de notícies és un format caducat. Les trituradores televisives d’actualitat han evolucionat. Segurament TV3 no està en la seva millor etapa, però ara per ara no sembla que 8TV pugui suposar cap perill per a la televisió pública. En tot cas, de moment només pot ser un perill per a la sensibilitat dels espectadors.

stats