10/09/2021

L’11-S explicat per George W. Bush

2 min
Captura del documental ‘9/11: Inside the President’s War Room’

De documentals sobre els atemptats de l’11-S als Estats Units se n’han fet molts, la majoria dels quals ens situen als espectadors en el punt de vista de les víctimes. Ens fan reviure de molt a prop la catàstrofe al voltant de les Torres Bessones i se’ns relata constantment el trauma que va suposar per a les persones que van sobreviure i per als familiars dels que van morir. Altres documentals ens acosten als atemptats des d’un punt de vista més geopolític, intentant explicar les raons de fons que van portar a aquell conflicte, el punt d’inflexió que van suposar els atemptats en la història del segle XXI i les conseqüències d’aquells fets.

La plataforma Apple TV+ acaba d’estrenar un documental que ens ofereix una mirada totalment diferent i insòlita d’aquell 11 de Setembre. Un punt de vista privilegiat i una manera d’explicar-nos els atemptats com mai havíem vist fins ara. 9/11: Inside the President’s War Room és un documental d’una hora i mitja que té George W. Bush com a protagonista i que explica com va viure i gestionar els atemptats. Dirigit per Adam Wishart, també participen en el documental alguns dels periodistes que l’acompanyaven en aquella jornada que es preveia tranquil·la, els membres del seu gabinet i la resta del seu govern, que, des d’un búnquer de la Casa Blanca, intentava coordinar una protecció del país davant d’aquells atacs.

El documental avança cronològicament, seguint l’ordre dels esdeveniments, començant a les 6.40 del matí, dues hores i tretze minuts abans que es produís la col·lisió del primer avió contra la Torre Nord. Bush es va llevar a Florida i va voler sortir a córrer, reptant un dels periodistes de la comitiva que havia sigut corredor professional. El mateix reporter comença el documental recordant l’anècdota i com res no feia preveure que hagués de ser un dia complicat. Però a partir d’aquesta petita història ja no ens podrem desenganxar de la pantalla. El rellotge anirà avançant i paral·lelament se’ns anirà explicant amb tot luxe de detalls com la Casa Blanca va gestionar el desastre. Dick Cheney, Condoleezza Rice, Colin Powell i tots els membres del gabinet de l’aleshores president Bush relataran l’evolució d’aquell dia. Des dels moments més impactants als detalls aparentment més insignificants però que omplen de matisos i veritat aquella jornada. Els problemes per garantir la protecció de Bush, les constants dificultats de comunicació entre el president i la Casa Blanca, la tensió dins de l’Air Force One i els dilemes en el búnquer on es prenien moltes de les decisions. El documental té accés a les fotografies que aquell dia va dur a terme el fotògraf oficial de Bush, Eric Draper, i que il·lustren a la perfecció la por, el desconcert, el caos i la impotència d’aquelles hores.

Si teniu ganes de veure com es gestiona una catàstrofe nacional des de la Casa Blanca, 9/11: Inside the President’s War Room té la capacitat d’explicar-ho amb la mateixa intensitat que un thriller polític dels bons.

stats