Trànsit
Misc 16/03/2021

S'endureixen les normes de trànsit: sis punts menys per mirar el mòbil al volant

Es regulen per primera vegada els patinets elèctrics, amb límits a la velocitat i més deures per als usuaris

Ara
2 min
Un conductor, mirant el WhatsApp

El govern espanyol ha remès ja a les Corts la reforma de la llei de trànsit, que agreujarà les sancions per les conductes de risc al volant. Per exemple, utilitzar el mòbil mentre es condueix restarà sis punts del permís de conduir i no portar el cinturó de seguretat, casc o sistemes de retenció per a infants suposarà perdre quatre punts, quan fins ara aquestes infraccions suposaven tres punts menys al carnet. Aquestes són només algunes de les mesures que va aprovar el consell de ministres el mes de novembre i que ara, després d'haver obtingut els dictàmens favorables, passa al Congrés, juntament amb altres decisions com la regulació, per primera vegada, dels patinets i altres vehicles de mobilitat personal.

L'objectiu de la modificació és generar un nou model de seguretat que permeti rebaixar un 50% els morts i ferits greus durant la pròxima dècada, tal com marquen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut. Per això, es canvia substancialment el sistema de carnet per punts, que va entrar en vigor el 2005, de manera que s'augmenten de 3 a 6 els punts per subjectar amb la mà el mòbil, i es manté la multa de 200 euros i 3 punts de sanció si l'infractor fa servir el telèfon però no el té a la mà. També es castiga amb tres punts tenir mecanismes de detecció de radars o cinemòmetres, i s'unifica en un termini de dos anys el temps que haurà de passar sense cometre infraccions per recuperar el saldo inicial de 12 punts del carnet, sempre que no s'hagin perdut tots els punts.

Patinets limitats

Pel que fa als vehicles de mobilitat personal, que estan vivint un autèntic boom, sobretot els patinets elèctrics, no podran sobrepassar els 25 km/h, no podran circular per voreres ni zones de vianants i els seus usuaris no podran portar auriculars i podran ser sotmesos a proves d'alcoholèmia.

També es prohibeix a turismes i motocicletes superar en 20 km/h els límits genèrics de velocitat a les carreteres convencionals quan avancin altres vehicles, i dins les ciutats no es podrà passar de 30 km/h als carrers d'un únic carril per sentit de circulació. A més, utilitzar dispositius d'intercomunicació no autoritzats als exàmens de conduir es considerarà a partir d'ara una infracció molt greu, que serà sancionada amb 500 euros i 6 mesos sense poder presentar-se de nou.

Mor una conductora després que el seu cotxe hagi sortit de la carretera i bolcat a Deltebre

Una conductora de 37 anys ha mort aquest dimarts al migdia quan el seu cotxe ha sortit de la via i ha bolcat al punt quilomètric 9,3 de la carretera TV-3454, a l'altura de Deltebre. La dona, que era l'única ocupant del vehicle, l'han hagut de treure de l'interior els Bombers. Arran de l'accident s'han activat tres patrulles dels Mossos d'Esquadra, quatre dotacions dels bombers i dues ambulàncies del SEM. Amb aquesta víctima, són 13 les persones que han mort en accident de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya.


stats