Misc 13/01/2021

Puigdemont, Comín i Ponsatí declaren aquest dijous per mantenir la seva immunitat parlamentària

Els tres eurodiputats veuen el seu argumentari reforçat per la negativa belga a extradir Lluís Puig

i
Júlia Manresa Nogueras
3 min
Els eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, durant una sessió plenària al Parlament Europeu.

Brussel·lesCarles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí s'explicaran aquest dijous davant els vint-i-cinc europarlamentaris del comitè d'Afers Legals del Parlament Europeu en la vista pel suplicatori que el Tribunal Suprem va sol·licitar a la cambra per retirar-los la immunitat parlamentària i permetre així que la justícia belga dirimeixi sobre la seva extradició. Però justament la decisió del jutge del Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les de no concedir l'extradició de l'exconseller de Cultura Lluís Puig fa que els europarlamentaris de Junts se sentin "reforçats" a l'hora de reivindicar que no se'ls ha de retirar la immunitat.

Les restriccions per la pandèmia del coronavirus van endarrerir l'arrencada d'un procés del suplicatori a l'Eurocambra que finalment s'ha començat a tramitar en un format semipresencial. Per això només els tres eurodiputats de Junts assistiran físicament a la sala per declarar a porta tancada i de manera totalment confidencial. També hi serà físicament el president del comitè, l'europarlamentari de Ciutadans Adrián Vázquez, que arribarà finalment a Brussel·les aquest dimecres des de Madrid després dels problemes que ha comportat el temporal Filomena. Vázquez té l'objectiu d'evitar que el procés parlamentari "es converteixi en un circ", segons ha afirmat diverses vegades en declaracions als mitjans.

La cita és a tres quarts de cinc de la tarda i el primer de comparèixer serà Carles Puigdemont, que tindrà 15 minuts per explicar-se i després haurà d'enfrontar-se a les preguntes dels membres del comitè, que tenen dos minuts cadascun. El mateix hauran de fer Toni Comín i Clara Ponsatí. Està previst que totes tres compareixences s'acabin la mateixa tarda, però si s'allarga alguna de les exposicions hi ha la possibilitat de traslladar-la a divendres el matí. En tot cas, fonts parlamentàries asseguren que aquesta fase del suplicatori es clourà aquesta setmana.

Seguint la seva estratègia de defensa, els eurodiputats, que estaran acompanyats per l'advocat Gonzalo Boye, es valdran de la decisió respecte de Puig, que ja van fer arribar a la resta de membres de l'Eurocambra per correu i respecte la qual no han tingut cap resposta. L'argument en aquest sentit és que el Tribunal Suprem no és competent per emetre les euroordres que sol·liciten la seva extradició per sedició i malversació perquè consideren que haurien de ser jutjats per un tribunal de primera instància atès que no són aforats. I així ho ha confirmat la justícia belga en el cas de Lluís Puig.

Més enllà d'aquest argument de tipus més procedimental, els eurodiputats independentistes al·legaran persecució política a Espanya i que hi ha "irregularitats" en el procés, com ara el fet que els tres casos estiguin agrupats sota un mateix informe o que el ponent responsable de redactar-lo sigui l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, que comparteix grup parlamentari amb Vox, acusació popular en tot el procés judicial al Suprem contra els presos polítics. La defensa també recordarà que el delicte de sedició no existeix en països com Alemanya, França, Itàlia i Bèlgica. Malgrat tota aquesta munició, Puigdemont, Comín i Ponsatí són conscients que en la majoria de casos els suplicatoris s'accepten, i compten poder recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per irregularitats en el procés.

I després de les vistes? Doncs el procés continua amb l'elaboració de l'informe per part del ponent que ha de proposar o no l'aixecament de la immunitat. Una vegada presentat l'informe davant els membres, s'hauria de fixar una altra data per a la votació, que se situa cap al febrer, perquè els documents s'han de traduir a totes les llengües. Una vegada s'hagi votat (la votació és secreta), la setmana següent s'eleva al ple de l'Eurocambra, que també ha de votar a mà alçada i amb una aprovació que només requereix majoria simple.

Els eurodiputats espanyols del comitè

Una altra de les queixes de Junts és que el comitè d'Afers Legals té un alt percentatge d'eurodiputats espanyols. Entre titulars i suplents aquests són els membres espanyols d'aquest comitè:

  • Adrián Vázquez (Ciutadans) - President

  • Ibán García Blanco (PSOE) - Vicepresident

  • Marcos Ros (PSOE) - Titular

  • Esteban González Pons (PP) - Titular

  • Javier Zarzalejos (PP) - Titular

  • Jorge Buxadé (Vox) - Suplent

  • Javier Nart (Independent exmembre de Ciutadans) - Suplent

  • Nacho Sánchez Amor (PSOE) - Suplent

stats