Misc 29/07/2013

Prohibit portar xancles a l'oficina

10 alternatives de calçat estiuenc per guanyar en estil i salut

Laura Sangrà
2 min

BarcelonaPotser no n'ets conscient, però t'estàs jugant la feina. No és perquè et passis mig matí procastinant per internet, o perquè xerris una estona per telèfon amb els teus amics; és... per les teves sabates. O més ben dit, per les teves no-sabates, perquè les xancles no arriben a l'estatus de calçat idoni per anar a treballar, i els teus caps opinen el mateix, ja és hora que ho sàpigues. Digues no a les xancles a l'oficina aquest estiu i guanya en estil, salut i percepció social!

Si en apartar les xancles del teu sabater t'agafa pànic davant la buidor més absoluta, no et preocupis perquè hem preparat un top ten amb les millors alternatives per anar calçats a l'estiu còmodes, adequats i a la moda. "La sola de goma de les xancles no és gaire còmoda i al final et sua la planta tot i que l'empenya del peu estigui fresca, i tampoc és el calçat més segur... El teu cap et crida al despatx, has d'anar-hi corrent i amb la pressa et xoca el dit gros amb l'esglaó. Quina cara de dolor en entrar!", explica Irene Peukes, dissenyadora de Pla, un calçat fet a mà entre Mallorca i Bangla Desh amb materials naturals, com el jute i el cautxú. Tots els models es fan amb una única trena, i porten una plantilla que pots adaptar al teu peu.

Les versions modernes de les espardenyes també són una gran opció tant per a home com per a dona. Toms i Paez són dues de les marques que s'hi dediquen en exclusiva, però també en fan adaptacions més de disseny artesanal marques com la catalana Naguisa, la francesa Pare Gabia i l'espanyola Gaimo. Pels integristes radicals del mocassí que fins ara només li donaven treva amb la xancla, tenim molt bones notícies: Victoria té una col·lecció de mocassins d'estiu, de borles o antifaç, loneta o malla perforada que us encantaran, i Maians, en canvi, modernitza aquesta temporada la seva clàssica espardenya de iaio amb colors fluor i cordons.

Els perills de les hawaianes

Si no et convencen els motius estètics que t'hem donat per no arribar a la feina com si vinguessis de classe de capoeira, ara qui t'ho diu és un expert de la salut del peu: el secretari de la junta del Col·legi Oficial de Podòlegs de Catalunya, Carles Espinosa, argumenta que si bé les xancles de dit, conegudes com a hawaianes, són "molt adients per a moments puntuals com anar a la piscina, la platja o dutxar-se en llocs públics perquè prevenen infeccions, no estan pensades per caminar molta estona ni fer-se servir durant moltes hores seguides".

I què passa si anem tot el dia amb hawaianes? Doncs que s'inicia una "batalla constant entre els músculs posteriors i superiors del peu" perquè l'arc intern del peu, el turmell, la pelvis i la zona lumbar reben més pressió, i els dits del peu han de fer més força per subjectar la sandàlia a la planta del peu, explica Espinosa. En definitiva, les xancles no han de ser mai un calçat primari i s'han de limitar a estones concretes que mai (recorda: mai) seran dins l'horari laboral.

stats