Organització criminal

Explotació sexual, servituds i coercions: així era la secta amb la qual es vincula Plácido Domingo

L'organització argentina també practicava il·legalment la medicina i oferia sexe a persones amb poder

3 min
Plácido Domingo

BarcelonaPrometien "buscar el desenvolupament de la felicitat", i així aconseguien captar persones que acabaven sotmeses a règims de servitud i el grup es quedava amb tots els seus diners. La secta BA Group operava a través de l'Escola de Ioga de Buenos Aires, a l'Argentina, i també oferia suposats tractaments mèdics amb l'objectiu d'aconseguir diners dels seus membres. Segons informa l'agència Efe, l'organització criminal funcionava des de feia més de 30 anys i es va desarticular el 13 d'agost. El nom del tenor espanyol Plácido Domingo ha aparegut durant la investigació policial. L'organització està acusada de diversos delictes, entre els quals hi ha tràfic de persones, explotació sexual, coerció, associació il·lícita, exercici il·legal de la medicina, expedició irregular de medicaments i tràfic d'influències.

La investigació policial ha vinculat el tenor Plácido Domingo amb la secta a través d'unes escoltes telefòniques. En una de les converses captades per les escoltes, presumptament es pot sentir el tenor parlant amb una dona anomenada Susana Mendelevich, àlies Mendy, de 75 anys, a qui explica com ha de concretar-se la trobada sexual. El tenor aconsella a la dona que esquivi el seu equip de seguretat per poder pujar a la seva habitació. Posteriorment, Mendy es va comunicar amb el líder de la banda i li va detallar com el client, que seria Plácido Domingo, ja havia fet la feina d'organitzar-ho tot perquè els agents no s'adonessin de la trobada.

La conversa hauria tingut lloc l'abril passat quan el tenor, de 81 anys, va viatjar a l'Argentina per actuar al Teatro Colón de Buenos Aires. El nom del tenor també apareix en dues escoltes telefòniques més en què Mendy parla amb Juan Percowicz, àlies El Maestro, que era el líder màxim de l'organització. En aquestes converses, Mendy informa detalladament dels acords als quals ha arribat amb Plácido Domingo per dur a terme les trobades. Segons fonts de la investigació citades per Efe, ara per ara el tenor no està acusat de cap delicte, però la seva vinculació és rellevant "per comprovar que l'organització es relacionava amb persones reconegudes". La policia ha detingut 19 persones relacionades amb l'organització, entre les quals hi ha Percowicz i Mendelevich.

Obediència i devoció cap al líder

Sota la façana d'una escola de ioga, la secta captava gent per obtenir-ne beneficis econòmics. També prometia "cures de son" a través d'una clínica anomenada CMI Abasto. Els membres de l'organització eren reduïts a la servitud i sotmesos a un règim d'obediència i devoció cap al líder. La secta també utilitzava les seves adeptes per oferir relacions sexuals a persones amb poder. Segons explica Eldiario.es, els líders van crear relacions de poder amb empresaris estrangers, exfuncionaris públics de l'Argentina i famosos d'escala internacional. La capçalera ha accedit a un expedient policial que assegura que almenys set dones van ser integrades a la comunitat quan eren menors d'edat i van ser explotades sexualment.

Una de les víctimes de la secta és Pablo Salum, que des de fa anys denuncia l'organització i explica que alguns dels seus familiars encara en formen part. L'home va assenyalar fa temps a les seves xarxes socials que Plácido Domingo tenia vincles amb persones de l'organització des del 1996, quan el tenor va fer un concert al Campo de Polo de Buenos Aires. Ni Domingo ni els seus representants han volgut fer declaracions sobre aquesta qüestió.

Plácido Domingo va ser un dels personatges públics que van ser assenyalats pel moviment Me Too: l'agost del 2019 va ser acusat d'assetjament sexual per vuit cantants i una ballarina. El tenor es va defensar assegurant que en el moment en què van tenir lloc els fets denunciats per les dones, als anys 80, "les normes eren diferents". Tot i que algunes de les seves actuacions van ser cancel·lades, Plácido Domingo ha continuat amb la seva vida professional i segueix oferint actuacions arreu del món.

stats