Cabaret Pop
Societat 26/11/2022

Miley Cyrus fa 30 anys (de polèmiques)

Els alts i baixos de la jove que va interpretar Hannah Montana s'han anat enllaçant al llarg de la seva dilatada carrera, durant la qual mai s'ha tingut en compte la seva joventut

5 min
La culpa de l’assetjament no és de Miley Cyrus

BarcelonaEl cas de Miley Cyrus és un dels més flagrants del show business. Aquesta setmana ha fet 30 anys i tothom que es creuava amb aquesta efemèride expressava que li semblaven molt pocs per a aquesta estrella. I és normal. Perquè a Cyrus la coneixem de fa dècades. Concretament, dues. Tants anys fa que la vam descobrir que tenim la sensació que hauria de tenir molts més anys. Però no és així, perquè la jove filla del cantant de country Billy Ray Cyrus va debutar quan era una absoluta nena i des de llavors no ha desaparegut de les nostres vides. Amb tot el que això comporta per a qualsevol infant i, especialment, si la seva figuraté escala planetària.

És per aquest motiu que resulta especialment trist que hi hagi constància de totes i cadascuna de les polèmiques que ha generat l'artista –o alguns mitjans al voltant d'ella...– al llarg dels últims vint anys, ja que es podria entendre que Cyrus és una persona problemàtica. No obstant, vist en perspectiva, l'únic que li ha passat és que simplement s'ha fet gran davant de tots nosaltres. Amb totes les contradiccions que implica aquest complicat concepte de fer-se gran, que si ja és difícil de per si no em vull ni imaginar com deu ser quan va íntimament lligat als resultats comercials de televisions, discogràfiques i firmes de moda que han apostat per tu i que, evidentment, esperen molt de la teva persona.

Miley Cyrus amb la seva tieta Dolly Parton, una icona de la música 'country' i una celebritat internacional

El debut

La primera vegada que va treballar com a actriu va ser ni més ni menys que de la mà de Tim Burton, que li va donar el petitet paper de Ruthie a la pel·lícula Big fish. Un inici petit però cridaner pel nom del director que li havia permès estrnar-se. Tot i això, encara més important seria el seu següent paper, el de Hannah Montana, que Disney li atorgaria només un any més tard, quan tan sols tenia 12 anys. El seu pare va volar fins a Hollywood per acompanyar-la als càstings, als quals l'havien apuntat per fer el paper d'una amiga de la protagonista. Tot i això, el seu talent natural per cantar –no deu ser gratuït, això de ser fillola de Dolly Parton...– va fer que els productors de Disney aconsellessin al seu pare que la nena optés al paper principal. Malauradament, després d'animar-la, li van dir que era massa jove i que no acabava de quadrar. A còpia de fer més i més proves, finalment, va capgirar la voluntat dels que li volien barrar el pas i Disney va donar el paper a aquella persistent nena que no es rendia de cap manera. Els va deixar tan convençuts que al final fins i tot li van canviar el nom a la protagonista, que va passar de dir-se Chloé Stewart a Miley Stewart en honor al fitxatge.

Careta de la sèrie 'Hannah Montana'

Allà va començar la resta de la seva vida, ja que es va dedicar en cos i ànima a un paper que la convertiria en una icona global infantil i amb el pas del temps també juvenil, ja que l'última emissió de la ficció arribaria quan ella tenia gairebé 20 anys, el 2011. La sèrie en si mateixa, però també marxandatge, àlbums musicals i gires de concerts, crossovers amb altres sèries i una pel·lícula, va ocupar enterament la vida d'una jove artista que, després de tot allò, es quedava òrfena de discurs i de cosmos propi i s'havia de reinventar. Un procés que no era del tot fàcil i que ella va executar amb tanta rotunditat que els mitjans no van poder evitar mirar-s'ho amb les mans al cap.

'De niña a mujer'

El 2013, després d'haver provat sort com a actriu en altres papers i de no haver tingut fortuna, va publicar el disc Bangerz, que es va donar a conèixer amb el senzill Wrecking ball. Realment, va ser tota una wrecking ball mediàtica, perquè els mitjans no van poder evitar assenyalar aquell canvi de niña a mujer que havia fet tan de pressa, ja que al videoclip apareixia nua sobre una bola de demolició. Per si amb tota aquella repercussió no n'hi hagués hagut prou, aquell mateix estiu va aparèixer dalt de l'escenari dels MTV VMA, en què estava nominada a quatre categories, actuant al costat de Robin Thicke, que aquell any acabava de llançar el seu hit Blurred lines al costat de Pharrell Williams. A ell li va dedicar un twerking que va servir perquè molts innocents occidentals coneguessin aquesta manera tan sexi de moure el cul, cosa que ella va fer a sobre del madur artista. Allò, que ara sembla normal i potser fins i tot innocent, va ser notícia als mitjans de tot el món i la va convertir en la noia dolenta oficial de l'star system pop. Un paper en què ella semblava encaixar perfectament tot i que durant tota la seva anterior carrera l'únic que havia fet havia sigut posar amb el seu càndid somriure.

El seu debut en la vida amorosa pública –gairebé una obligació de Hollywood...– tampoc va ser més plàcid. Cap al 2009, poc abans de deixar Disney, va conèixer l'actor amb qui ha mantingut la seva relació més mediàtica, Liam Hemsworth –germà petit de Thor a.k.a. Chris Hemsworth–, que llavors tenia 19 anys, dos més que ella. Tot anava sobre rodes i, a mitjans del 2012, fins i tot es van prometre per casar-se al cap de poc, però el setembre d'aquell mateix any la nova Miley no agradava prou al jove actor com per fer el pas. Esdevinguts el clip de Wrecking ball i el twerking a Thicke, van trencar.

Cyrus i el seu polèmic xou als VMAs de la MTV

Amb Hemsworth sempre va mantenir una relació intermitent que els paparazzis de Los Angeles s'encarregaven de donar per renovada o per acabada segons els fotografiaven junts, tots sols o amb altres persones. Això va anar així fins que el 2016 hi va haver una segona part seriosa entre ella i l'actor d'Els jocs de la fam. El desembre del 2018, en una cerimònia secreta, fins i tot es van arribar a casar, cosa que els fans ja donaven per perduda. Tot i això, aquell enllaç va ser efímer. Nou mesos després van sol·licitar el divorci, cosa que va desbordar les revistes l'agost del 2019, que com tots els agostos estava escàs d'informació rosa.

Sempre a l'ull de l'huracà, entre reconciliacions i divorcis, Cyrus va ocupar també molts titulars pel fet de ser bisexual i –afortunadament!– no amagar-se'n. Durant un parèntesi amb Hemsworth va sortir amb la model Stella Maxwell, cosa que els tabloides van aprofitar per titular amb lletres gruixudes, si bé en realitat només era el procés d'autoconeixement i desenvolupament personal de qualsevol persona de la seva edat. Però un cop més, això no li va importar gaire a ningú.

Cyrus versiona el clàssic 'Heart of glass' de Blondie

Experimentar amb determinades substàncies tampoc va sortir barat a aquella ja difunta estrella infantil. A pesar que hi havia proves molt evidents, ella primer ho va negar. Més tard, se suposa que després d'haver entès que no hi havia res a fer perquè la deixessin tranquil·la, va decidir no estar-se de res i consumia marihuana sense dissimular. De fet, fins i tot va arribar a revelar que ho havia fet mentre rodava Hannah Montana. Potser era per això que sempre reia tant...

Actualment, en un pla més discret pel que fa a la seva vida personal, manté una relació amb el músic Max Morando. Ja no consumeix res, almenys en públic, i lluita per ser reconeguda estrictament per la seva música. Tot i que els seus alts i baixos vitals han sigut diversos, no han sigut diferents dels que hauria viscut qualsevol persona de la seva edat i de la seva generació en la seva vida privada. Sort és que no s'hagi convertit en una altra Britney-Lindsay, perquè en tenia tots els números.

Cyrus canta 'Maybe', cançó popularitzada per Jannis Joplin
stats