Misc 10/02/2016

Laurent Fabius deixa el govern francès

Hollande remodela el seu govern de cara a l’última etapa del seu quinquenni abans de les eleccions de 2017

Alícia Sans
2 min

ParísCom cada dimecres, des de que Georges Pompidou va ser nomenat president de la República francesa, el saló Murat de l’Elisi acull el Consell de ministres del govern gal. Una reunió rutinària que avui ha tingut més expectació que mai davant els rumors de la marxa del ja exministre d’Exteriors, Laurent Fabius. I així ho ha confirmat ell mateix a la sortida del consell. Un adéu anunciat des de feia setmanes i que en precedirà d’altres: Fabius és la primera fitxa que mou el president francès, François Hollande, per a la remodelació del govern de cara a l’última etapa del seu quinquenni abans de les eleccions de 2017. En el mateix Consell de ministres, Hollande ha comunicat que havia proposat la nominació de Fabius com a president del Consell Constitucional, càrrec que ocupa el conservador Jean-Louis Debré des de 2007. “He acceptat la proposició del president de la República. Compareixeré davant dues comissions de l’Assemblea Nacional i el Senat i si tot va bé, encapçalaré aquesta gran institució a principis de març”, ha afirmat Fabius a la premsa.

Entre els principals noms que sonen per reemplaçar Fabius al ministeri d’Exteriors hi ha el de la ministra d’Ecologia, Ségolène Royal, el del exprimer ministre, Jean-Marc Ayrault, i el de l’actual Secretari d'Estat de Comerç Exterior, Matthias Fekl.

Forjador de l'acord del canvi climàtic

El que ja se sap del cert és que el que fou el primer ministre més jove de la República francesa –nomenat per Mitterand amb només 37 anys– continuarà amb les seves funcions de president de la Conferència de les Parts (COP). Una presidència amb data de caducitat ja que al novembre passarà en mans del Marroc, país que acollirà la COP22. Precisament, el lideratge de Fabius en la 21ª edició de la COP a París –i les negociacions diplomàtiques que van precedir-la, les quals van fer possible un acord històric contra el canvi climàtic– l’han portat a obtenir un reconeixement públic i una plaça al pòdium dels ministres més populars del govern Hollande.

Però el pacte contra el canvi climàtic no és l’únic acord històric que quedarà emmarcat en la memòria del mandat de Fabius al capdavant del ministeri d’Exteriors. Aquest gener va entrar en vigor l'acord nuclear entre l'Iran i sis potències mundials –entre les quals hi ha França, representada per la figura de Fabius– per aixecar les sancions imposades a l'Iran a canvi de la prohibició de desenvolupar armes atòmiques.

L’única taca a la gairebé impol·luta trajectòria política de Fabius prové, paradoxalment, del seu fill Thomas. Imputat per la justícia francesa per un presumpte delicte de falsificació relacionat amb els jocs d’atzar, sobre el fill de l’exministre també pesa una ordre d’arrest emesa per l’estat de Nevada, desprès que utilitzés xecs sense fons en tres casinos de Las Vegas valorats amb 3 milions i mig d’euros.

stats