Negociacions per a la investidura a l'Estat
Misc 08/10/2023

L'espanyolisme clama contra l'amnistia a Barcelona amb Feijóo, Ayuso i Abascal

Societat Civil Catalana aplega 50.000 persones en una marxa en què els líders del PP i Vox eviten la fotografia conjunta

4 min
Pancartes a la manifestació contra l'amnistia de Barcelona

BarcelonaUn 8 d'octubre de l'any 2017, tota la dreta espanyola, al costat del PSC, omplia el centre de Barcelona amb milers de persones vingudes d'arreu de l'Estat per cridar contra l'1-O. Sis anys després, Societat Civil Catalana ha intentat replicar aquella mobilització triant un 8 d'octubre per clamar contra l'amnistia que el PSOE negocia amb l'independentisme per investir Pedro Sánchez. Però la protesta s'ha quedat lluny de la del 2017. Fa sis anys, la manifestació va aplegar 350.000 persones, mentre que aquest diumenge, tot i que s'hi ha bolcat la plana major del PP i també de Vox, la concentració només n'ha aconseguit reunir 50.000, segons la Guàrdia Urbana. Els organitzadors han elevat la xifra fins a 300.000 i, per fer-la encara més gran, han afegit que hi havia 400.000 persones seguint l'acte en streaming. Els dirigents Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal han vingut fins a Barcelona per disputar la seva particular pugna per liderar l'ofensiva contra l'amnistia, però han evitat, això sí, la fotografia conjunta.

"No en el meu nom. Ni amnistia ni autodeterminació", era el lema de la manifestació esquitxada de banderes espanyoles. També s'hi han tornat a cridar proclames com "Puigdemont a la presó" –alguns fins i tot clamaven "Puigdemont al paredón"– i "Sánchez traïdor". Hi havia manifestants de Catalunya i de diferents parts d'Espanya, des de representants polítics fins a legionaris, militars i associacions espanyolistes. La majoria han clamat en contra de l'independentisme i del PSOE, però també n'hi ha hagut que han portat pancartes en contra del rei Felip VI per haver proposat Pedro Sánchez com a candidat a la investidura després del fracàs d'Alberto Núñez Feijóo. La marxa ha acabat, a més, amb algun incident: una dona tenia tantes ganes de situar-se a la capçalera que, per intentar arribar-hi, ha ruixat els altres manifestants amb un esprai de defensa personal. Els Mossos d'Esquadra l'han detinguda. Òmnium també ha denunciat que els han arrencat un cartell de la seva seu de Barcelona.

El vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos, ha assegurat que la protesta no era en contra dels catalans, com havia dit aquesta setmana la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, sinó en defensa de tots els espanyols. Però ha aprofitat l'ocasió per reivindicar l'aplicació de l'article 155. S'hi ha afegit l'exalcalde socialista de la Corunya Paco Vázquez, que va trencar el carnet del partit el 2014, i que ha acusat l'independentisme de voler "convertir Espanya en Veneçuela", "robar Catalunya als catalans" i també "robar Espanya". 

"Puigdemont a la presó!", el crit majoritari a la manifestació de SCC contra l'amnistia

En el seu discurs, la presidenta de Societat Civil Catalana, Elda Mata, ha arribat a comparar el Procés amb el nazisme i ha tret pit d'haver frenat també al carrer els fets de l'1-O amb la manifestació del 8 d'octubre de fa sis anys. "Avui no estem disposats a blanquejar el nacionalisme i exigim pactes d'estat que beneficiïn tots els espanyols, no els que fracturen la nostra convivència", ha afirmat, després d'exigir posar fi a "45 anys de cessions polítiques" als nacionalismes "a canvi d'aconseguir o mantenir el govern de la nació". "Defensarem sense defallir els valors de la democràcia", ha afegit. El discurs, com la resta de representants de SCC, l'ha fet íntegrament en castellà. Ha conclòs amb visques a Catalunya, a Espanya i al rei, i la manifestació ha acabat amb El cant de la senyera, l'himne de la Unió Europea, el d'Espanya, i el Resistiré del Dúo Dinámico.

Feijóo i Abascal eviten la foto conjunta

L'entitat espanyolista no ha volgut que a la capçalera hi hagués cap representant polític i els dirigents de PP i Vox s'han situat enmig de la manifestació, però cadascú per la seva banda. Els populars han volgut donar una imatge d'unitat interna, amb Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso i Alejandro Fernández junts a la marxa. De fet, el líder del PP ha arribat a la concentració amb el president del PP a Catalunya, una fotografia que pren importància després de la tensió dels últims dies arran de les crítiques de Fernández a Feijóo per obrir-se a parlar de la seva investidura amb el partit de Carles Puigdemont –al final va acabar reculant i es va negar a reunir-s'hi–. A la marxa també hi eren la secretària general del PP, Cuca Gamarra, i bona part de la direcció dels populars, com el responsable d’organització, Miguel Tellado, a més de barons territorials com el president andalús, Juanma Moreno, i el de Múrcia, Fernando López Miras. També hi ha anat l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

Abans de començar la marxa, Feijóo ha qualificat de "decisió reaccionària" la del líder del PSOE, Pedro Sánchez, de tirar endavant una llei d’amnistia acordada amb l’independentisme. Feijóo ha tornat a titllar de "cacicada" l’amnistia i ha esperonat la ciutadania a plantar-hi cara. Sobre la possible imatge al costat d'Abascal –que no s'ha acabat fent–, Feijóo ha assegurat que no li importava i que ni buscava ni evitava cap foto: "He vingut com un ciutadà més". En la mateixa línia, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha titllat Sánchez de "tirà" i de promoure un "deteriorament institucional".

Els populars no s'han ni vist amb els representants de Vox. A banda del president de Vox, Santiago Abascal, de la formació d'extrema dreta també hi han anat la portaveu del partit al Congrés, Pepa Millán; el portaveu de la formació, Jorge Buxadé, i l'exdiputat d'extrema dreta Iván Espinosa de los Monteros. Abascal ha qualificat l'amnistia de la "imatge de corrupció més gran", i el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha exigit a Sánchez que "recapaciti" i es faci enrere amb l'amnistia, que considera "una injustícia, un error". Després de bolcar-se en la croada contra l’amnistia, caldrà veure ara quin partit aconsegueix treure'n més rèdit polític.

stats