ESTATS UNITS
Misc 02/09/2017

Els immigrants de Houston fugen del ‘Harvey’ i la policia

La patrulla fronterera de Texas ha mantingut els controls rutinaris malgrat la tempesta

S. Romero / M. Jordan
3 min
Un membre de les patrulles frontereres en un helicòpter durant les inundacions de Houston, el 25 d’agost.

HoustonNo ha sigut un bon any per als centenars de milers d’immigrants sense papers que resideixen a Houston. Ha sigut un any terrible. Tant a escala local com nacional s’han adoptat noves mesures migratòries que els posen en el punt de mira. El governador de Texas, Greg Abbott, ha firmat una de les lleis més dures del país contra les ciutats que no cooperin amb les autoritats federals en immigració -les anomenades ciutats santuari -. Per la seva banda, Donald Trump defensa des de la presidència la mà dura contra els indocumentats i insisteix en la seva promesa de construir un mur fronterer amb Mèxic. Només faltava el caos de l’huracà Harvey.

Les famílies que s’inclouen entre els 600.000 immigrants sense papers que hi ha a Houston -la xifra més alta de qualsevol ciutat dels Estats Units, amb excepció de Nova York i Los Angeles, segons el Pew Research Center- han hagut de deixar casa seva per fugir de les inundacions. Ho han fet tot i l’angoixa que els genera que els puguin rebutjar o haver de fer front als hostils agents d’immigració.

“Deien que els agents d’immigració vindrien a revisar els nostres papers”, explica Eloy González, un conductor de camions de 40 anys que va aconseguir arribar al centre de convencions de Houston. Tot el que portava al damunt era la roba que duia posada, xopa, quan es va escapar d’una inundació a Pasadena, un suburbi on viuen milers d’immigrants. “Els rumors sobre la revisió de la documentació eren falsos, però la gent té por”, diu. González és originari del nord de Mèxic. Té la sort de viure legalment als Estats Units.

Tot i que els líders polítics van intentar tranquil·litzar els residents de Houston assegurant-los que no es durien a terme controls migratoris rutinaris ni als refugis ni als bancs d’aliments, moltes de les persones que van abandonar casa seva han expressat la seva preocupació. Creuen que les autoritats d’immigració han donat senyals confusos després del caos causat per l’huracà Harvey. De fet, la patrulla fronterera no va suspendre les operacions als llocs de control de Texas dissabte, fins i tot després que la tempesta devastés parts de l’estat. Activistes dels drets humans van criticar amb duresa aquest comportament i van assegurar que la decisió posava en risc les famílies d’immigrants sense papers o que tenen parents indocumentats.

Els funcionaris de la patrulla van respondre que els punts de control de Texas es troben al sud de les zones afectades per la catàstrofe. Tot i això, segons els activistes, moltes persones podrien provar de passar pels llocs de control per reunir-se amb familiars o buscar refugi a Mèxic. Les declaracions públiques d’algunes autoritats d’immigració van contribuir a crear una sensació de confusió i temor. Amb una declaració conjunta, dimarts la patrulla fronterera i el Servei d’Immigració i Control de Duanes dels Estats Units van explicar que no farien controls rutinaris en llocs d’evacuació, refugis ni bancs d’aliments. Malgrat això, el comunicat també deia: “Les lleis no se suspendran i estarem atents a qualsevol iniciativa de criminals per aprofitar el caos causat per la tempesta”.

Mentre molts immigrants havien de fer front a la inundació de casa seva, un sentiment de por envers les polítiques federals i estatals en matèria d’immigració envaïa els refugis de Houston i rodalia, on la gent s’ha instal·lat a l’espera que pari de ploure. Houston és una de les ciutats més diverses dels Estats Units. Rep un enorme flux d’immigrants i de refugiats de tot el món des de fa dècades i exemplifica la dualitat oportunitat-angoixa a què han de fer front aquestes persones. Els emprenedors vietnamites i indis predominen en certes àrees, on dirigeixen restaurants i botigues. La ciutat és la llar de la comunitat de refugiats afganesos més gran del país. També ha acollit milers de centreamericans que fugen de la violència i la pobresa. A molts d’ells, veure membres de les patrulles frontereres amb balses als seus carrers, inundats, els ha espantat més que la catàstrofe mateix.

stats