Amnistia

Ibarra compara l'amnistia amb una "violació" de "40 milions d'espanyols"

L'expresident socialista d'Extremadura creu que la mesura hauria de provocar un "escàndol" com el de la llei del 'només sí és sí'

2 min

BarcelonaDeia recentment Nicolás Sartorius, històric dirigent del PCE i Esquerra Unida, que "envellir és complicat". Qui va ser una de les cares visibles de l'esquerra durant els anys de la Transició espanyola, cofundador també de CCOO, recorria a la ironia per valorar les incendiàries declaracions de la vella guàrdia del PSOE contra l'amnistia: Felipe González, Alfonso Guerra i, ara, l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que aquest dimecres ha comparat l'oblit judicial del Procés amb una "violació" de "40 milions d'espanyols".

En un esmorzar a Madrid organitzat pel Fórum Europa, Ibarra ha afirmat que "a ningú se li acudiria amnistiar un violador" i ha afegit: "Si hi ha hagut un escàndol monumental perquè alguns violadors han perdut mesos de presó i alguns han sortit al carrer [fruit de la llei del només sí és sí], ¿com es pot suportar que algú violi 40 milions d'espanyols?" I és que, a parer seu, "qui viola la Constitució està violant-me a mi, està violant el meu vot", ha dit, per deixar clar que ell va votar "per aquesta Espanya tal com és".

Ibarra s'ha alineat així amb els seus correligionaris del PSOE, però també amb la dreta més furibunda, encapçalada per l'expresident del PP José María Aznar. "La democràcia està en perill", ha alertat l'expresident extremeny, que no ha tingut problemes per disparar directament contra la cúpula de Ferraz: "No entenc els dirigents del meu partit quan estan aplanant el camí a Puigdemont", ha dit. "Jo em resisteixo a permetre que aquest senyor, aquest pròfug, aquest home del maleter, sigui el que decideixi el futur del país", ha afegit.

La resposta del PSOE ha arribat per boca de la portaveu del partit, Pilar Alegría. Tot i afirmar que respecta les opinions de tothom i, especialment, de "persones tan importants dins del partit", la també ministra d'Educació ha reclamat "contenció a l'hora d'utilitzar certs verbs que no aporten res de positiu". Alegría ha aprofitat per defensar que el que estan fent els socialistes és "donar resposta als resultats electorals del 23-J", uns comicis en els quals els ciutadans van apostar pel camí de la "convivència", ha dit, fent servir unes paraules similars a les que utilitza el president Sánchez per referir-se a l'amnistia sense anomenar-la directament.

Les reflexions d'Ibarra va en la línia del que estan denunciant els sectors més reaccionaris de l'Estat en els darrers dies pel que fa a l'amnistia. Per a ell, si hi ha acord amb Junts i ERC, s'estarà donant la raó als que van impulsar el Procés i s'acceptarà "que estem en un Estat repressor que persegueix els independentistes". Tot plegat pocs dies abans que les dretes es reuneixin aquest diumenge Barcelona en la manifestació convocada per Societat Civil Catalana (SCC) contra l'amnistia, en la qual no faltaran Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso (PP), Santiago Abascal i Ignacio Garriga (Vox) i, potser també, algun representant de la vella guàrdia socialista.

stats