Misc 15/11/2014

Un G20 econòmic sota l'ombra del conflicte d'Ucraïna

Obama ha saludat Mariano Rajoy en castellà, i s'han citat per una reunió bilateral aquest diumenge, dins el marc de la trobada de les 20 potències mundials a Brisbane

Efe
3 min
Mariano Rajoy es col·loca a la foto de líders mundials / J.J. GUILLÉN / EFE

Brisbane (Austràlia)Els líders del G20 debaten mesures per accelerar el creixement econòmic i crear més ocupació en la cimera que se celebra aquest cap de setmana a la ciutat australiana de Brisbane.

El primer ministre australià i amfitrió del cim, Tony Abbott, ha assegurat que els governs del G20 poden augmentar el creixement en un 2% per sobre de les previsions en els propers cinc anys i afrontar les demandes de la societat de més llocs de treball.

El mandatari australià va reconèixer que el G20 ha de convertir el creixement feble en un "missatge d'esperança i optimisme", malgrat els "terribles problemes" al Pròxim Orient, a l'est d'Europa o a Àfrica occidental.

Després del discurs, els presidents, primers ministres i representants van iniciar la reunió al Centre de Convencions de Brisbane per abordar les propostes preparades per endavant pels ministres d'Economia i Finances.

Demà, els mandataris tornaran a reunir-se i tenen previst presentar en la clausura un comunicat comú amb les conclusions i les mesures econòmiques.

Si bé la reunió té una èmfasi econòmica, també està marcada per la crisi de l'Ebola, l'impacte del canvi climàtic, l'amenaça del terrorisme jihadista i la crisi d'Ucraïna.

El president rus, Vladímir Putin, va ser rebut amb crítiques per part dels seus homòlegs del Regne Unit, Austràlia o Canadà a causa de la suposada intervenció militar del seu país en la guerra d'Ucraïna.

A més, el president nord-americà, Barack Obama, va anunciar una aportació de 3.000 milions de dòlars per al Fons Verd de l'ONU i va instar a la resta dels líders a prendre mesures per frenar el canvi climàtic, que va qualificar com una evidència científica.

Alguns dels líders que també participen en el cim de Brisbane són la canceller alemanya, Angela Merkel; el primer ministre britànic, David Cameron, i el president xinès, Xi Jinping.

Així mateix, estan presents el president mexicà, Enrique Peña Nieto, que ha escurçat la seva participació per la tragèdia dels estudiants desapareguts d'Iguala, i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reclamat avui al G20 mesures que consolidin el creixement mundial, de la UE i d'Espanya, un país que, al seu judici, ha aconseguit el canvi del cicle econòmic gràcies a les reformes.

En la seva tercera cimera del G20 després de les de Los Cabos (Mèxic) el 2012 i Sant Petersburg (Rússia) l'any passat, Rajoy ha estat convidat a obrir la primera sessió de treball en el qual s'ha reconegut l'evolució econòmica d'Espanya.

Rajoy ha aprofitat la seva presència a Brisbane per saludar i mantenir converses amb altres líders, com el president dels Estats Units, Barack Obama.

Tots dos s'han saludat a l'inici de la cimera, i mentre que Rajoy ho ha fet en anglès, Obama ha utilitzat l'espanyol:

"Hola Mariano, com estàs? Ens veiem demà", han estat les paraules del president nord-americà a Rajoy, en al·lusió a la reunió que mantindrà amb els caps d'Estat o de Govern de les cinc economies més importants de la UE: Rajoy, François Hollande, Angela Merkel, David Cameron i Matteo Renzi.

Els països membres del G20 representen el 85% del PIB mundial, el 80% del comerç global, i tenen dos terços de la població total.

El G20 compta entre els seus membres a la Unió Europea, el G7 (EUA, Canadà, Japó, Alemanya, Regne Unit, Itàlia i França), a més de Corea del Sud, Argentina, Austràlia, Brasil, Xina, Índia, Indonèsia, Mèxic, Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Turquia i Rússia.

Austràlia ha convidat al seu veí Nova Zelanda a aquestes reunions, mentre que Espanya va ser escollit com a convidat permanent des de 2010.

stats