Misc 28/12/2015

Còrsega, en alerta per un brot xenòfob

Diferents aldarulls s'han registrat a l'illa des de la nit de Nadal quan una dotació de bombers va ser agredida en un barri d'Ajaccio

Ara
2 min
La manifestació on es van cridar consignes xenòfobes a Ajaccio. REUTERS

BarcelonaCòrsega viu alerta des de la nit de Nadal. Diferents aldarulls, alguns de caire xenòfob, s'han registrat a l'illa després que un equip de bombers fos agredit, premeditadament, quan es dirigia a fer una intervenció en un barri d'Ajaccio.

L'origen de la violència

L'agressió premeditada a una dotació de bombers

Segons el relat oficial, la nit del dia 24 de desembre, després que les forces de l'ordre i els serveis de l'Ajuntament retiressin fustes i neumàtics al barri de Jardins de l'Empereur d'Ajaccio, es va requerir la presència dels bombers a la zona.

En el que les autoritats van qualificar d'acte "premeditat", la dotació dels bombers va ser víctima d'una emboscada per part d'un grup de persones encaputxades armats amb barres de ferro i bats de beisbol que van llançar pedres.

De resultes dels incidents, dos bombers i un policia van quedar ferits.

Dues persones són detingudes diumenge en relació a aquests fets tot i que les autoritats encara no han aclarit quina relació tenien amb l'atac als bombers i a la policia.

El brot xenòfob

Una manifestació de rebuig als incidents degenera

El dia de Nadal, 600 persones es concentren a Ajaccio en suport als bombers i al policia ferit. Una part dels manifestants arriben al barri Jardins de l'Empereur on criden consignes com ara "Arabi fora" (fora els àrabs, en cors) o "Som a casa nostra".

Un lloc de rés musulmà és atacat i es cremen diversos Corans. La terrassa d'un restaurant de 'kebab' també pateix alguna destrossa.

Les forces de l'ordre es despleguen a la zona per evitar mals majors. Dissabte es criden de nou consignes racistes en una nova mobilització.

El prefecte de Còrsega decideix prohibir les manifestacions des de diumenge però, tot i això, una nova concentració desafia les autoritats aquell dia.

Les reaccions

Crides a la calma per part de les autoritats

El president de l'Assemblea de Còrsega, Jean-Guy Talamoni, i el president de l'executiu cors, Gilles Simeoni, tots dos acabats d'elegir a les eleccions regionals de fa unes setmanes, han condemnat les manifestacions racistes i han fet una crida a la calma.

Els dos dirigents polítics de l'illa, màxims representants del nacionalisme cors, han visita la caserna d'on eren els bombers afectats.

"El que ha passat està en contradicció total amb el que som més profundament. És una ideologia importada, que no té res a veure amb el nostre pensament polític, la notra cultura", ha dit Talamoni.

En uns termes semblants, Simeoni ha assegura que el nacionalisme cors està a les "antípodes de tots els fenòmens de racisme, xenofòbia o exclusió".

Des de París, el primer ministre francès, Manuel Valls, va carregar amb duresa contra el brot de violència que es va desencadenar després i ho va qualificar d'"inacceptable".

De moment, entre 250 i 300 agents de les forces de l'ordre s'han mobilitzat a Còrsega per evitar nous aldarulls on la prohibició de manifestacions estarà vigent fins al 4 de gener.

stats