Rússia vol que Facebook sigui designada "organització extremista"

La petició arriba després que la xarxa social canviï de política i permeti publicar proclames contra els soldats russos

2 min
Facebook

BarcelonaFiscals russos han demanat a la justícia del país que Meta, la companyia mare de Facebook, sigui designada una "organització extremista", segons recull l'agència de notícies Interfax. A més, també han demanat a l'organisme de control de les comunicacions de Rússia que es restringeixi l'accés a Instagram, que també forma part de Meta.

La petició dels fiscals russos arriba després que Reuters destapés dijous que Meta ha fet un canvi en les seves polítiques i permetrà que usuaris d'alguns països puguin fer comentaris en què s'incita a la violència contra els soldats russos en el context de la invasió d'Ucraïna. Segons les comunicacions internes a les quals ha tingut accés Reuters, Meta també deixarà que es facin publicacions en les quals es demana la mort del president rus, Vladímir Putin, i del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko. "A causa de la invasió d'Ucraïna permetrem temporalment formes d'expressió política, com ara «mort als invasors russos», que normalment violarien les nostres normes. El que no permetrem són proclames de violència contra civils russos que puguin ser creïbles", ha assenyalat el portaveu de Meta, Andy Stone.

Els posts en què es demana la mort dels presidents es podran publicar sempre que no incloguin altres objectius i que no tinguin dos indicadors de credibilitat, com ara la localització i el mètode per acabar amb la vida dels polítics, segons detallen les comunicacions internes de Meta. Els països en els quals es podran publicar aquest tipus de missatges són Armènia, l'Azerbaidjan, Estònia, Geòrgia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia, Romania, Eslovàquia, Rússia i Ucraïna, indica un dels e-mails.

Citant la informació de Reuters, l'ambaixada de Rússia als Estats Units ha demanat al govern de Washington que aturi les "activitats extremistes" de Meta. "Els usuaris de #Facebook i #Instagram no van donar als propietaris d'aquestes plataformes el dret de determinar els criteris de veritat i enfrontar les nacions entre elles", ha dit l'ambaixada a través del seu perfil oficial a Twitter.

La setmana passada Rússia va prohibir Facebook al país en resposta al veto que la plataforma ha imposat a mitjans com Russia Today i l'agència Sputnik. Les restriccions als mitjans russos responen a les sancions imposades per la Unió Europea, que els considera eines de difusió de "les mentides tòxiques que justifiquen la guerra de Putin". Tant Facebook, com Twitter, Instagram i Spotify han bloquejat qualsevol tipus de comunicació de Russia Today i Sputnik.

stats