Mèdia 02/02/2022

Polèmica lingüística a IB3: la presentadora d''Agafa'm si pots' diu a una participant que parli en castellà

L'ens ha demanat disculpes i ha remarcat que defensa la llengua catalana

ARA Balears
2 min
Captura de pantalla del programa 'Agafa'm si pots'

PalmaNova polèmica lingüística a les Illes Balears. Un comentari de la presentadora del programa 'Agafa'm si pots' d'IB3 que convidava una de les participants del concurs a deixar de parlar en català malgrat els esforços que feia ha encès les xarxes. En les darreres hores, s'han multiplicat les crítiques i queixes a la televisió pública per l'episodi.

Durant la presentació, la concursant, que era asturiana, feia esforços per parlar amb català, tot i no ser la seva llengua materna i tenir alguns problemes per parlar de manera fluida. Davant aquesta situació, la presentadora del programa va convidar en dues ocasions la participant a deixar de parlar en català i passar-se al castellà. Tot i que després de la primera vegada la concursant continuà parlant en català, quan la presentadora li va demanar per segon pic que "parlàs en castellà", ella decidí canviar la llengua.

Davant aquesta situació foren moltes les persones que acusaren la televisió pública de les Balears de dificultar la normalització lingüística i no valorar els esforços que feia una persona que no era catalanoparlant d'aprendre i comunicar-se en la llengua de les Illes Balears.

Davant la polèmica, IB3 va publicar una piulada en el seu compte oficial de Twitter en què demanava disculpes i defensava que des de la televisió pública "agraïm molt els esforços dels concursants per parlar en la llengua pròpia de les Balears, i animam tothom a fer-ho".

Per altra banda, el director d'IB3 Televisió, Joan Carles Martorell, va publicar també una piulada en què reconeixia que el comentari de la presentadora no va ser "del tot adequat", però defensava que es tractava "d'un comentari improvisat en aquell moment" i no és la manera de fer feina d'IB3.

Llum Barrera, expresentadora del programa va criticar que es culpabilitzàs la presentadora del programa i va justificar la seva actuació assegurant que "si a la concursant li estava costant molt fer-se entendre en català, veig correcte que la convidàs a parlar en castellà per expressar-se millor". A més, Barrera va destacar el fet que la concursant fes "l'esforç per entendre les preguntes en català".

stats