Obituari
Mèdia 17/10/2022

Mor el mallorquí Claudio Biern Boyd, el pare de 'David el Gnomo' i 'D'Artacán'

El productor va ser una figura essencial de l'animació dels anys 80 i 90

2 min
Claudio Biern Boyd i el seu gos

BarcelonaEls dibuixos de D'Artacán, Willy Fogg i David el Gnomo formen part de la infància de molts espectadors. El pare d'aquestes sèries d'animació, el productor nascut a Mallorca Claudio Biern, ha mort avui a l'edat de 82 anys. Conegut com el "Walt Disney espanyol", Biern (Palma de Mallorca, 1940) va fundar la productora audiovisual BRB Internacional i també va ser directiu del Reial Club Esportiu Espanyol.

Com a productor va ser una figura essencial de l'animació espanyola dels anys 80 i 90. La seva línia editorial a l'hora de fer sèries de dibuixos animats era clara: "Buscar clàssics de la literatura universal que poguessin enganxar i que també tinguessin valors". Aquesta cerca de valors feia que, per exemple, les seves sèries no tinguessin escenes de violència, encara que sí que mostressin acció.

SÈRIES MÍTIQUES DELS 80 D'Artacán (01), Willy Fogg (02) i David el Gnomo (03) reapareixeran a través de la web i les aplicacions de Clan per celebrar el 40è aniversari de BRB.

Una de les seves ficcions més conegudes va ser David el Gnomo, una sèrie que acabava amb la mort del seu protagonista. En diverses ocasions, Biern va assegurar que creia que s'havia equivocat matant David el Gnomo, que moria i es transformava en un arbre. El productor deia que el fet d'haver-lo matat havia impedit aprofitar la seva gran popularitat per fer una seqüela. "Si hagués sabut que li sabria tan greu a la gent, no l'hauria matat. A més, així hauria pogut fer una segona temporada de la sèrie!", explicava el productor en una entrevista amb l'ARA.

Biern, que era advocat i especialista en estudis de mercat i publicitat, confessava que havia entrat en el món de l'animació per casualitat. Abans de crear la seva productora treballava en el departament de màrqueting d'una multinacional i va tenir la idea de fer promocions per a nens. Va ser llavors quan va contactar amb estudis com Disney i Hannah Barbera i va acabar creant una empresa per comercialitzar a Espanya algunes de les seves sèries, moltes tan conegudes com Heidi o Marco. Posteriorment, va crear la seva primera sèrie, Ruy el pequeño Cid, i va llançar un dels grans èxits de la seva carrera, D'Artacán, que es va arribar a emetre en més de 107 països.

stats