Mèdia 20/01/2022

L'univers de colors dels fràguels torna a la vida

AppleTV+ recupera les vistoses criatures de Jim Henson

3 min
Els fraguels

BarcelonaTrapelles, de colors estridents i molt musicals. Els fràguels, els titelles creats per Jim Henson, van marcar els primers records televisius de molts nens nascuts als anys 80 gràcies a la sèrie que, a l'Estat, es va poder veure a través de La 2. Moltes dècades després –quan alguns encara són capaços de cantar el tema que donava inici a la sèrie–, la plataforma AppleTV+ recupera aquestes criatures que viuen en coves per reforçar la seva oferta de continguts per al públic infantil. Los Fraguel: la diversión continúa té 13 episodis que estaran disponibles a partir de demà i que s'uneixen als curts Los Fraguel, ¡a ritmo de rock!, que van servir per explicar la distància social de la pandèmia als més petits de la casa, i la sèrie original, que també es pot veure a la plataforma.

Quan Jim Henson va crear la sèrie als anys 80, un dels seus últims projectes televisius, ho va fer amb la idea d'explicar de forma divertida qüestions complexes als nens. L'univers dels fràguels, una al·legoria de la complexitat del món real, va molt més enllà de les divertides figures de colors i cues peludes: també existeixen unes criatures anomenades curris, uns petits homenets de color verd que treballen incansablement fent construccions que els fràguels s'acaben menjant. A la sèrie també apareixen els monstruosos Goris, tres personatges que viuen entre escombraries, i els humans de l'anomenat món exterior, on vivia l'inventor Doc amb el seu gos Sproket. "És una sèrie especial perquè té el seu propi món original en el qual tot està interconnectat. Té la seva pròpia lògica, però és alternativa", assegura Lisa Henson, filla de Jim Henson i productora del reboot d'AppleTV+.

Una sèrie sobre tolerància

Aquesta nova aproximació al món creat per Henson té com a protagonistes els fràguels originals, i també nous personatges. Els fans de la sèrie, ara segurament ja adults, es retrobaran amb la colla formada pel Gobo, el líder del grup; la Musi, la fràguel més espiritual; l'esportista Rosi; el Dudo, que sempre té dubtes, i el Bombo, sempre preocupat per les coses dolentes que puguin passar. Un altre dels personatges que retornarà és l'oncle viatger Matt, el fràguel que viatjava pel món exterior i que cada setmana enviava una postal al seu nebot Gobo per explicar-li les seves descobertes. Qui no hi apareixerà serà el Doc original, ja que l'actor que l'interpretava, Gerard Parkes, va morir l'any 2014, quan tenia 90 anys. El seu lloc l'ocupa ara l'actriu Lilli Cooper, que interpreta una estudiant aficionada a fer experiments a casa seva. A través d'aquest personatge, els nens aprendran coses sobre la importància de tenir cura de la Terra, l'amistat i creure en un mateix.

Tot i tractar-se d'un producte específicament pensat per al públic infantil, Los Fraguel original va aconseguir diverses fites televisives històriques. Per començar, va ser la primera producció pròpia de la HBO, molt abans que el canal de televisió per cable es convertís en sinònim de qualitat gràcies a sèries com Los Soprano o The Wire. Fins i tot la Unió Soviètica va sucumbir als encants de les criatures de Jim Henson: Los Fraguel va ser la primera sèrie nord-americana que es va emetre al país comunista. Deu mesos més tard, queia el Mur de Berlín. "Sempre fem broma que Los Fraguel va acabar amb la Guerra Freda. Al final de l'any, quan les lliçons de la sèrie sobre tolerància i comprensió es van estendre per tot el món, el Mur de Berlín va caure", recorda Karen Falk, arxivista de Henson Company.

stats