Mèdia 09/12/2018

Ferran Adrià, en 21 frases

El cuiner comenta els temes del diari especial de diumenge en clau gastronòmica

Ara
4 min
Ferran Adrià: “No obriré mai més cap restaurant: és de bojos treballar 16 hores al dia”

BarcelonaL'ARA d'aquest diumenge és molt especial. Està il·lustrat amb imatges de productes i Ferran Adrià ha comentat els temes més destacats en clau gastronòmica. Aquí pots trobar les seves anotacions –que comenten reportatges molt diversos del diari, com la història de la vaga de fam i els menús infantils a l'escola–. Descarrega't el pdf del diari si vols llegir els articles a què fan referència.

  1. "Nodrir-se és essencial per a l'ésser humà. És només quan està satisfeta aquesta necessitat fisiològica que té sentit que els humans creïn la gastronomia"
  2. "L'èxit de la cuina catalana va ser la unió dels diferents cuiners per sobre de les vanitats i egos. Hi va haver problemes i dificultats, però la qualitat i l'excel·lència van estar per sobre de tot"
  3. "La cuina catalana ha sigut formada per diferents cultures i és fruit de moltes immigracions, i continuarà sent així sempre"
  4. "La 'nouvelle cuisine' del segle XX va néixer amb el Maig del 68. Llavors els cuiners van tornar a pensar i, a partir d'aquí, a crear. Durant els seixanta anys anteriors del segle s'havien limitat a reproduir el que es feia i van quedar fora de les avantguardes"
  5. "¿Es pot parlar de cuina canònica i ortodoxa? Molt poques vegades. ¿Existeix la recepta original del 'fish and chips'? No. ¿En algun altre lloc del món es menja peix amb patates? Sí, però diferent. Tot són 'fake news'!"
  6. "No té cap sentit tenir plena la nevera. Segurament n'acabarem llençant un 10%. Si es compra a dos dies vista es malbarata menys"
  7. "La solució ha de ser disruptiva i no evolutiva. Els nens a l'escola haurien de dedicar temps a fer-se el menjar"
  8. "La nostra alimentació està formada per éssers vius, fora de l'aigua o la sal i poca cosa més. Tot té un principi i un final. La mort ha anat lligada al procés de nutrició des de fa dos milions d'anys"
  9. "Pensem que en la indústria alimentària cuinen les màquines però nosaltres a casa, per fer una truita, també fem servir unes quantes màquines i eines. A vegades associem les coses industrials a baixa qualitat i no és veritat. La majoria de bons vins i olis són industrials"
  10. "A El Bulli, l'any 1988, ja fèiem servir productes ecològics. Sempre que puc, a casa també en cuino. Seria ideal que tothom se'ls pogués permetre. El coneixement del producte per part del consumidor serà fonamental per al futur del sector alimentari"
  11. "El petroli és natural o artificial? És clar que és natural, és una cosa que produeix la natura, i ningú seria capaç de beure petroli a casa seva. Ara bé, poca gent sap que la sacarina és una elaboració que té el punt de partida en el petroli"
  12. "La gent es passa moltes hores de la seva vida jugant a videojocs, però no volen dedicar tres mesos a aprendre a cuinar. Menjarien millor!"
  13. "A l'antiga Grècia feien servir les mateixes eines que nosaltres usem avui a la cuina. El 95% de les elaboracions actuals es podrien fer en altres èpoques històriques. La tecnologia ha alleugerit el procés culinari, però no ha sigut el motiu de la seva evolució"
  14. "L'avantguarda són aquells que van a la guerra i, normalment, els maten. Per això, tothom vol estar a la rereguarda"
  15. "És curiós que, malgrat la gran presència del bodegó en la pintura, no hi apareixen plats elaborats o cuiners, tot i que eren molt importants a la cort. Ens hem de guiar pels gravats, perquè les pintures són només de productes"
  16. "El menjar als estadis ha canviat molt. Al futur nou Camp Nou està previst que hi hagi molts restaurants perquè serà habitual combinar anar al futbol amb fer un bon àpat. Ara, menjar un frankfurt, que tots sabem que no és el millor del món, en un estadi, té molta màgia"
  17. "En un món que mou milers de milions, és curiós que em diguin que no hi ha gaires treballs analítics que hagin estudiat bé la història del joc actual del Barça. Des del seu origen en el futbol hongarès, cosa que jo no sabia, fins al virtuosisme al qual el va portar el Pep"
  18. "El 'big data' aplicat al cos humà i els avenços en l'anàlisi genètica faran que al final aconseguim dissenyar una alimentació per a cada jugador gairebé perfecta. I això no podrà marcar la diferència en cada partit i en el rendiment dels atletes d'elit"
  19. "No hi ha menjar rar ni gent rara. Tot és un tema cultural, que pot ser d'un col·lectiu o personal. El que és clar és que amb els ulls tancats t'ho menges tot"
  20. "Pensem que tot està fet però no és així. Quan vam decidir que volíem fer una gran enciclopèdia del vi vam investigar el que hi havia, i d'aquesta dimensió no n'hi havia cap, almenys com la que nosaltres ens imaginàvem. Encara hi ha moltes oportunitats editorials i de divulgació en un sector tan madur com el de la gastronomia"
  21. "Una idea per a productores: una sèrie en què hi hagi una narració dramàtica i de comèdia, però que al mateix temps serveixi per aprendre a cuinar. Una comèdia tipus 'The Big Bang Theory' però amb una temàtica gastronòmica, un bon guionista i uns bons assessors"
stats